Skus sa popytat v obchode,mozno budu vediet.Aj ked tomu velmi neverim,ale za pokus to stoji.Najpravdepodobnejsie to vsak bude 12".Alebo si to zmeraj "od oka" s vyterakom-urob si nan znacku,a pomaly zasuvaj do hlavne,po jednom obrate vytiahni a zmeraj dlzku-no amas priblizne dlzku stupania. 1"= 25,4mm.
Strielal som u znameho s jeho 527 Winchestre 4.5g a v pohode jaden diviacik trojrociak a jeden muflon on to velmi chvalil ja som v tom case mal 222.Uz rok mam 223 527 no uz ich neviem zohnat ba ani federal 3.89G nosler sa vraj k nam nevozia? Inak pametam si ze tie W mali na 100m viac ako 1500j . Na skusku si dam nieco prebit?
Aké sú skúsenosti s použitím na zver? Lebo ak som si to dobre prerátal, tak zákonné limity spåňajú(aj po prijatí nového zákona, vyšlo mi to niečo cez 1739J, úsťovka nejakých 987m/s,váha 3,56g,ak sa mýlim opravte ma...)jedná sa konkrétne o tieto náboje,ktoré som našielwww.wolfammo.com/1_rifle.htm[/]TU
<br/>
<br/>Neviem ako je to však so stabilizáciou strely,resp. ich použitím v zbraniach CZ. Prípadne ranivosť, vhodnosť použitia na zver...
<br/>
<br/>Nechcem tu teraz hľadať nejakú "univerzálnosť" .223rem, jedná sa mi o alternatívne,teda aj zákonné použite na diviačiu max. do 50kg aj po prijatí nového zákona.
Nuž,že neplatí viem aj sám. Ale skôr či neskôr platiť bude...prečo asi predajcovia zaznamenávajú nárast predaja zbraní v 7,62x39??
<br/>Preto hľadám aj tzv. "obchádzku" aj pre .223rem aj keď ja osobne by som s ňou na kus ťažší ako 50kg nepotiahol. Jeleň,holá proste nič. Nebudem tu miešať etiku, ráž je vynikajúca,ale je stavaná na niečo iné ako lov "ťažkej" zveri..maximálne na to prasa,lanštiak do 50kg,na to stačiť určite bude... Preto ma zaujali spomínané náboje, limity spåňajú,ale ako je to s vhodnosťou strely na zver a jej použitím v zbraniach CZ som sa nikde nedozvedel....
Cesi bezne robia v 223 4,5g HPBT este vhodnu aj na sportovu strelbu a veru lieta to dobre mam uz aj dobry nas.stojan takze co sa vahy tika neni co riesit8-L
<br/>Strela je vhodna aj na raticovu no toto musim este odskusat no v 6.5 to fungovalo as na vec.poskod.diviny oproti Vulkan,Orix8-L Nedavno si ma upozornil ze je HPBT len pre sport
To áno, až na to,že na tej stránke nie je vedená jednoznačne medzi terčovými strelami ako to bolo na stránke RWS.Celoplášť je nezaujímavý,ale derzu spomínal využitie strely HP, preto ma zaujímalo jej použitie na zver...
Beriem len si to dal do jedneho vreca s FMJ.A este k tomu novemu zakonu 223 ho pri urcitom strelive splna a urcovat v zakone na ur. vzdialenost min energiu a vahu strely je od veci!
<br/>Zas nejasne pravidla kto a ako bude kontrolovat dodrziavanie ci konkretny polovnik mal taky naboj elebo nie ved Madari do 6.39 dali 11.7g s vykonom + 40% a takto to urobia trebarz v222 a poto co?Zakon ma urcovat jasne a hlavne jednoducho kontrolovatelne pravidla aj ked v inych krajinach to tak maju- Slovensko nemozme mat lepsi zakon?
Každé strelivo má svoje limity a zvyšovať výkon donekonečna nejde. Buď to pôjde na úkor stabilizácie strely alebo max.zákonom povolenej úsťovej rýchlosti. Zasa fixne určiť minimálnu energiu pre lov určitej zveri na istú vzdialenosť nie je až také šťastné riešenie, je aj veľa iných faktorov,ktorým verím viac ako energii-napr. TKO index. Váha strely nad 9g je podľa mňa dostatočná na všetku u nás žijúcu zver,teda aj najťažšie kusy(hovorím síce o váhe,ale samozrejme beriem do úvahy aj energiu a kaliber-toto moje pravidlo je použiteľné pri kalibroch od 6,5 vyššie)
<br/>Ak by mali byť pravidlá jednoduché a ľahko kontrolovateľné každý druh lovenej zveri by musel mať pridelený zoznam povolených kalibrov. To by však mnohé kalibre znevýhodňovalo,nehovoriac o tom,že si neviem predstaviť podľa akých "objektívnych" kritérií (J,g,TKO??)by sa daný zoznam vytváral...
Suhlasim moj nazor je asi takyto lov mladat raticovej zvery a vesk. srncej od dl. nabojnice 39mm Lov dospelej raticovej od dl nabojnice 55mm a min vahy strly 8g. V povolenke je jasne def tr. prasa ,lanstiak oproti diviacica,diviak atd. A spolocne polovacky ako dospele +jednotna strela s brok + strela gul. nad 8g tolko moj nazor .Nikdy sa to neda urcit na 100% ale je to urcite lepsie ako najake joul na 100m atd kto to otkontroluje.