Lov a adrenalín
<br/>DUŠAN SLIVKA
<br/>
<br/>V čase, keď som písal jednotlivé kapitoly knihy o výcviku farbiara na pachové práce, som dostal nápad. Zaumienil som si preskúmať fyzickú a psychickú záťaž, ktorej musí psovod farbiara čeliť. Zaujímal som sa o dej a čas od momentu, keď sa dozvie, že je potrebná pomoc jeho a psa pri dohľadaní postrieľanej zveri. Na prvý pohľad - bežný pre poľovníka - nie je tento dej ničím výnimočný. Dnes môžem povedať, že naozaj len na prvý pohľad. Hneď na začiatku som zistil, že táto úloha nebude patriť medzi jednoduché.
<br/>
<br/>Už sa teším na tento článok.
<br/>
<br/>Dufam že pomôže veľa ľuďom aby sa vedeli správať pri postrelenej zveri.
<br/>Samozrejme bol by som rád aby sme hodili potom diskusiu.
hej čudnô, tiež som si myslel že to bude o niečom inom, ale aj tu sa pekne ukázalo že ak je labilny človek pri dohľadavke môže to preniesť aj na psa. Čiže teoria že dobra dohľadavka je na vodičovi a psovi. Nielen na psovi. Ak je neskuseny vodič tak ta dohľadavka môže skončiť neuspešne. Len sa to potvdzuje.
to beriem,zohraný tím je zohraný tím,a ked si neporozumejú a jeden z nich urobí kix v tej najnevhodnejšej chvíli môže to dopadnúť zle,alebo v tom lepšom prípade sa to môže ľahko sťažiť... asi viem o čom tam je reč,zažívam to sám stále intenzívnejšie a pritom by to malo byť opačne,s vekom a skúsenosťami by to mal človek robiť lavou zadnou a nie to tak naplno prežívať..,to je v mojom prípade čudnuô...;/8-L
• Za psov s kvalifikáciou na dohľadávanie srnčej zveri sa považujú všetky plemená psov, ktoré úspešne absolvovali farbiarske skúšky na dohľadávanie srnčej zveri, lesné skúšky, všestranné skúšky a individuálne hlavné skúšky farbiarov (IHF).
<br/>• Za psov s kvalifikáciou na dohľadávanie diviačej zveri sa považujú psy, ktoré úspešne absolvovali farbiarske skúšky na dohľadávanie diviačej zveri (FD), skúšky duričov (SD) a individuálne hlavné skúšky farbiarov (IHF).
<br/>• Za psov na dohľadávanie jelenej, danielej a muflónej zveri sa považujú psy, ktoré úspešne absolvovali minimálne predbežné skúšky farbiarov (PF) alebo individuálne hlavné skúšky farbiarov (IHF).
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>Chlapi...obcas treba aj postudovat...
cimbalik nechcelo sa mi to rozpisovať tak ako to napísal CASTOR ale ak si si to prečítal tak bi ti to malo stačiť. Ono je fakt že si stačí pozrieť kynologické predpisy SPZ
nebudem sa tu naťahovať zo slovíčkami, je fakt že som prehliadol to PF. Čiže ak si urobil iba PF-skúšky tie kvalifikujú psa ako poľovne upotrebiteľného na dohľadávanie jelenej, danielej a muflónej zveri. Pytliak nerob chytrého každý sa kopne alebo ty si výnimka?
No včera som si v novom čísle prečítal článok od D.Slivku a ostal som sklamaný z jeho vyjadrenia. Pokiaľ ste si ho niekto čítal rad by som o tom prehodil zopar písmenok.
<br/>
<br/>Viktor Chromý - zalesak
no akurat som si ten clanok precital, no musim povedat, ze to bolo velmi vseobecne a cakal by som viac objektivity. Ale inak je to napisane dost alibisticky, v zasade neodsudzuje ziadne plemeno ale tvrdi ze farbiar je najlepsi, nic ine lepsie na dohladavku nie je a ani nebude.
Sibo moja reč, a sokonca napísať že hrubosrsty jazvečikovity durič no zbohom. SOm bol s toho článku trocha rozčarovaný mi to skôr pripadá, ako reklama farbiarom lebo maju slabý odbyt šteniec. Očakával som od toho článku viac konkretnosti. Su v ňom aj dobre veci napísane, ale polovica je taka fakt čudná.
totho hrubostrsteho jazvecikoveho (ani nie jazvecikoviteho) durica som si vsimol aj ja. stane sa aj majster tesar sa sekne. Mne osobne vadi to, ze tvrdi ze len farbiar dokaze vypracovat studenu stopu a len farbiara nezmetie tepla stopa. Nemam rad take vyjadrenia, ze len a len. Mam doma AJD a co to o tom plemene viem, u nas moze robit PF ale tusim ze to niektorim farbiaristom nevonia. farbiar je urcite dobry pes ale nikdy by som netvrdil, ze je generalne najlepsi na vysoku ci ciernu... podla mna je to dost individualne. Napr. AJD v krajine povodu pouzivaju len ako farbiara.