Ten baca je moj sused, takze viem, ze ma asi 6 psov na salasi.
<br/>
<br/>Podla mna utocili na ovce preto , ze u nas je zveri uz malo, a na niecom trenovat musia.
<br/>
<br/>Minuly rok mu vlci zazdhli 2 ovce, na druhom salasi asi 5, a medved jednu.
<br/>Na polskej strane cez den zadrhli vlci 15 oviec, ta luka vyzerala ako keby snezilo.
<br/>
<br/>zaujmave je to ze im neprekazali tie psy .
ako by im mohli prekazat uviazane psy, keby boli pustene pri stade nejake cuvace alebo lepsie aziati, kaukazaci tak ty vlci na 100 percent nechodia ale zas by bol pruser s turistami, pretoze pre tychto psov je nepriatel kazdy cudzi
O tomto čase by mali spolu loviť len samica, samec a tohoročné mladé. Mladé sú ešte neskúsené a dvoch starých vlkov by malo šesť zdatných psov rýchlo odtiaľ vyprášiť. Pokiaľ by neboli priviazané na reťazi. A turisti v noci okolo salaša veľmi nechodia.
<br/>Možno by pomohlo urobiť pre bačov nejaký rýchlokurz "ako zabrániť vlkom v nájazdoch na salaše".
<br/>Texedo a vieš akých 6 psov má ten bača?
Dobrý nápad ten rýchlokurz, pošli Ďurka od Lukáčov, nech sprobuje v danom smere zaagituvať u nich na Východe. Ale nech sa v agitácii merkuje, aby nebou rýchlejší od neskúšných ochtnávačov žinčice.
Chodil som dosť často do Turca a Veľkej Fatry, miestny dialekt celkom dobre ovládam ale to slovo "neskúšnych" neviem preložiť.
<br/>Ale ten návrh na "rýchlokurz" bol položart (zabudol som dať smajlíka).
<br/>Ale kým v prípade útokov vlkov na košiare sa dajú ešte použiť nejaké protiopatrenia, v prípade útoku medveďa by som si nedovolil žiadne rady.:[ Keď som stretol maca na dosah jeho láb, tak som iba zmeravel (do análneho otvoru by sa mi v tej chvíli ani špendlík nevošiel) a jak naschvál som si nevedel spomenúť na žiadnu múdru radu, čo robiť.:[
<br/>Hold maco to je trochu iný drsňák ako partia våčkov.
www.enviromagazin.sk/enviro1_3/vlk8.html[/]O vlkoch
<br/>Neberte to ako ochranársku provokáciu, je to síce starší článok, ale sú tam zaujímavé údaje o etológii vlka.
Správne malo byť "neskúsených ochutnávačov". Inak ustajnenie v košiari je možné nahradiť ustajnením v plechových "hangároch" polkruhového prierezu zostavitelných do rôznej dåžky podľa veľkosti stáda. Narúša to síce romantický pohľad na bľačiace ovečky v košiari, ale protimedvedí a protivlčí účel to slušne plní. Navyše nie je obsratá celá lúka okolí koliby od prekladania košiara. Ohľadom špendlíka a análneho otvoru sa v Turci používa prirovnanie o zastrúhanom vlase, špendlíky v súvislosti s danom partiou tela nevyznievajú príliš priateľsky.
Jovic - dajme tomu zeby som chcel lovit vlka selektivne, ako rozpoznam pri nahodnom stretnuti alfa vlka/vlcicu od samotara ?
<br/>
<br/>Dalo by sa to jedine celorocnym pozorovanim, ale cely rok v lese si neviem moc dobre predstavit. Niektore samotare uz rozpoznam podla chodnickov a pozorovani, ale nie pri nahodnom stretnuti.
<br/>LEON mi furt hovori ze vlky treba regulovat, ale mal by to robit iba ten kto sa vlkom rozumie. Ja sa im moc nerozumiem, ale snazim sa, a mam dost prilezitosti na to, aby som sa nieco o nich naucil z praxe.
<br/>Vlky regulovat v niektorych regionoch treba, to nech mi nik nehovori, ze nie.
<br/>
<br/>Tak ako na to spravne .....?
<br/>
<br/>Mozno by nebolo zle urobit nejaku poradu alebo rychlokurz pre tych co chcu lovit vlka.
<br/>
<br/>Jovic bol by som rad, keby si mi to nejak zistil od kolegov. Dakujem
Ahoj Lukas.
<br/>Toto nie je povinná literatúra. Číta len ten, kto chce.
<br/>Ja si prečítam a aj dočítam aj "opozičné názory". A ešte aj rozmýšľam, či náhodou druhá strana nemá v niečom pravdu. A rád čítam práce takých autorov ako sú (resp. boli) páni Hell, Sládek. Teren, Turček a mnohí ďalší a ich knihy majú v mojej knižnici rovnaké miesto ako diela ochranárov - nepoľovníkov (najstaršiu knihu o "myslivosti" mám z r. 1895).
<br/>Nakoniec, ja nie som autor toho článku (a ani nemusím súhlasiť so všetkým, čo je tam napísané), len som ho sem hodil, možno si ho niekto prečíta celý.
Texedo, súhlasím s Tebou a ako čítam Tvoje názory, myslím si, že vlkom sa rozumieš veľmi dobre. Rozoznať alfa samicu by naozaj asi dokázal len ten, čo s vlkmi celý rok žije.
<br/>A neviem akých kolegov si mal na mysli. Ja nie som alfa samec ochranárskej svorky.
<br/>Som skôr starý orol samotár.:D