Chlapci vcera vecer v radii som sa dozvedel ze na Slovensku mame dalsie ochranarske zdruzenie - original si hovoria Zveroochranarske zdruzenie Medved . Uvidime co sa nove dozvieme . Nic v zlom cas ukaze co su zac !
Páni, na čerpaní peňazí z eurofondov nie je nič zlé, pokiaľ sa použijú na rozumný účel. Ale napísať projekt, ktorý by Brusel schválil nie je jednoduchá vec. Takúto možnosť majú aj poľovníci. Čo tak vymyslieť spoločný poľovnícko-ochranársky projekt, napr. na znovunavrátenie králika do našich revírov.
<br/>Ale opäť odskakujeme od témy.
Jovic , Taki by ti povedal ake je tazke introdukovat spat kralika . mrchy ked su v strese nechcu sa mnozit . ciha na nich mnozstvo predatorov . taku starostlivost aku by potrebovali nema ziadna ina zver . tlmenie lisok , tulavych maciek , odchyt pernatych dravcov . je toho strasne vela a vysledok slabucky .
<br/>Myslis ze by sa uchytilo nejake polovnicko - ochranarske zdruzenie ?! Ked na to tak kuknem tak tych ochranarov ktori by radi dialog a spolupracu je dost malo ak to beriem z hladiska polovnika . Je tu urcita averzia proti niektorim tvojim spolubojovnikom , ktori sa schovavaju za meno ochranar a jedine co vedia je rypat . Jovic ako vies mozeme sa tu mi bavit a rozoberat to ci ono nejaku spolocnu rec najdeme . Ale pride BLB z VLKa a je po debate !
Ved ochranári blokovali dotáciu z E.U. na Bóru v Tatrách(obnovu)údajne môže byť zneužitá.(zdroj stv1-hovori pod lampou,zmocnenec pri EU+ochranári tzv.)
<br/>ahojki
Zima je dlhá. Zver je zoslabnutá. Vlci sú hladní a občas strhnú zver. To je pravda.
<br/>Ale vyhlasovať v TV, že ľudia sa boja vychádzať z domu, aby ich náhodou vlci nezožrali, tak to je hlúpa demagógia typická pre naše senzáciechtivé médiá.
<br/>Pokiaľ viem, tak vlk na Slovensku za posledných 200 rokov len raz napadol človeka. Aj to bolo už dávno, bol to besný kus a bača ho utåkol palicou. Vlk je pred človekom mimoriadne plachý a pochybujem, že by si trúfol strhnúť zver na okraji dediny. Skôr by som to pripísal zdivočelým psom. Ale je jednoduchšie obviniť vlkov ako seriózne vyšetriť pravdu.
<br/>So stretnutí s vlkom v prírode vôbec nemám obavy. Omnoho väčší rešpekt mám pred diviakom, ktorý ma (na rozdiel od vlka) už viackrát prehnal.
Jovic nejhorší je že plno lidí nerozezná Německého ovčáka od Československého vlčáka nebo malamuta od haskyho natož aby poznali vlka pak vše co má špičaté slechy je vlk a hotovo a takoví jsou i mezi poľovníky myslivci
Stopovanie šeliem patrilo voľakedy medzi moje záľuby. A viem, že jednoznačne určiť vlka podľa stôp vôbec nie je také jednoduché, ako sa to píše v príručkách pre skautov.
<br/>V minulosti niektorí chovatelia vyberali mladé våčatá z brlohov, aby ich potom krížili so psami. A únik takýchto krížencov do prírody sa určite nedá vylúčiť. A práve takéto krížence nemajú takú plachosť pred človekom, akú má divý vlk.
Máš úplnú pravdu, vlk je mimoriadne plaché zviera a pred človekom má obrovský strach, ale podľa odborníkov dochádza ku kríženiu vlka s túlavými psami, síce zriedkavo ale predsa, aj dnes a tieto jedince sú pre domáce zvieratá a tým aj človeka omnoho nebezpečnejšie. Ich identifikácia aj po ulovení na základe kraniologických znakov robí problémy aj odborníkom a nie to ešte bežným poľovníkom.
Jovic, preco by si vlk nemal trúfnuť strhnúť zver na kraji dediny? Podľa teba len preto, že je vlk a má byť plachý? Ak je vyhladnutý a stve zver, ktorá v snahe o záchranu zbehne k dedine tak ju uz nechá tak aj ked ju má na dosah len preto, že je plachý a k dedine by podľa tvojich pozorovaní alebo príručiek už nemal ísť? Asi nie...
moj pocit je taky , ze zver sa chova nestandardne pri takejto zime a tak vysokej snehovej pokryvke . nie su ojedinele pripady kedy sa vlci drzali v blizkosti dediny a drhli psov . viem ze to zrovna nemuseli byt vlci v tomto pripade , no musite uznat ze zver uz viac x prekvapila svojim chovanim hlavne pocas dlhotrvajucich zim .