Foksi, prečítal som si pozorne to, čo si napísal. Môj názor na lov líšok na vnadisku je v podstate taký ako píše Miso. Rešpektujúc Tvoj názor, Tvoju osobu a ľudskú dôstojnosť si myslím, že Tvoj názor na neetický lov líšok na vnadisku nemá racionálny základ a nevychádza z objektívnej nutnosti tlmenia líšok. Ak budem mať dve tri líšky na 1000 ha poľovného revíru a v revíri sa loví sedem - osem líšok za rok, tak môžem rešpektovať etiku lovu v Tvojom ponímaní. Ak je ale líšok toľko, že nedokážeme eliminovať prírastok a líšky za Tvojho ponímania etiky lovu, tak musí nastúpiť efektívny lov. Líška v nížinách okrem človeka nemá žiadneho predátora, jej stavy nedecimuje besnota, takže hrdzavé kmotričky sa veselo množia. Ak budem hľadať v love líšok len nejaké športové vyžitie, iba relax bez ohľadu na skutočnú objektívnu nutnosť ich lovu za účelom ich regulácie, tak pri koeficiente prírastku líšok sa líšky premnožia. Stačí, ak sa v niektorom z okolitých združení nevenuje lovu pozornosť a je s líškami problém. Takýto problém máme aj my v združení. Susedíme s vojenskými lesmi, kde sa líška loví snáď iba pri spoločných poľovačkách, ktoré predali vojenské lesy tým, ktorí na to majú. Ak si predstavíme plochu vojenských lesov zhruba od Senice po Malacky, kde sa líška neloví, tak to predstavuje obrovskú líščiu banku, ktorá permanentne „zásobuje“ líškami priľahlé združenia a tu už polemika o etike lovu na vnadisku a „...smrdieť za rybami...“ nemá reálne miesto. S týmto si musíme poradiť sami. Od júla tohto roku do dnešného dňa som ulovil 11 líšok a to nie je zďaleka najviac. V združení sa loví ročne okolo 80-100 líšok. Ani jednu líšku som v tomto roku neulovil na vnadisku, išiel som za nimi. Ale aj tak nesúhlasím s Tvojím názorom, že lov líšok na vnadisku je neetický. O čo viac je neetický lov líšok na vnadisku, kde použijúc Tvoj slovník líšku s neviem akým pocitom odbachnem ( ja lovím, termín tohto druhu, ktorý je vlastný samozvaným ochranárom, pseudoochranárom a pochybným milovníkom prírody nepoužívam ) s tým, keď líšku privábim. Veď keď líšku privábim, tak ju oklamem a klamať sa predsa nemá, je to neetické...
<br/> Je pravdou, že časom sa niekedy debata strhne do výmeny názorov a nadávania, osobných invektív, pochybností o IQ a podobných excesov. Už ide ratio bokom, dostávajú voľný priechod emócie, končí sa slušná, vecná, konštruktívna debata. Sám to odsudzuješ, cítiš sa urazený, ak Ťa niekto označí nejako inak, než je slušné, alebo obvyklé v normálnej ľudskej spoločnosti, ale že sám takého praktiky používaš Ti vôbec nevadí : „...lebo taki "polovnici ako Vy" sypali liskam ryby a cakali na nich a uz videli svoje manzelky v nedelu v kostole v novom kozuchu, ale akosi zabudali pri 30 cm snehu cosi doniest aj ostatnej zveri. ... V dedine odkial pochadzam to tak jednoducho fungovalo. Na silvestrovskej spolocnej boli nastupeni vsetci ale celu zimu boli v lese prazdne krmelce. A celu sezonu sa strielalo "co vyslo". Tej zveri mi bolo jednoducho luto.“
<br/> Mne je ľúto, že generalizuješ ako píše Miso. Ak mi v dedine, kde bývaš ukradnú peňaženku, to budete všetci v dedine zlodeji? Ako si vôbec dovoľuješ hádzať všetkých poľovníkov do jedného vreca? Poznáš vari všetkých? Tento spôsob komunikácie a vyslovenia svojich názorov ako neomylných a jedine správnych je vlastný tiež určitej kategórii ľudí. Nezaraďuj sa preto aj nechtiac medzi nich. Chvalabohu ako ateista nepreberám ich spôsoby ani slovník.
<br/> V žiadnom prípade som Ťa týmito slovami nechcel uraziť a nesúhlasím s tým, aby Ťa niekto urážal.. Chcem len povedať, že nie je všetko vždy tak jednoduché a jasné, ako sa na prvý pohľad zdá. Nemožno sa pozerať na určité veci len z jednej, svojej strany, treba ich chápať komplexne. Veď aj zimný lov líšok má svoje čaro, nepozoruješ len líšky, vnímaš všetko to, čo sa deje v prírode, čo nám príroda ponúka. Kto to nevidí, tak nevie o čo sám seba okráda. Tak to aspoň vidím ja.