Ja som používal malorážku.....a teraz mám remington 223. Skúšal som aj poloplašť - dosť rozbíja, teraz skúšam celoplašť Federal 3,6 g. Uvidím čo to spraví. Na srnčiu je to pekné no a ešte teraz cez víkend vyskúšam na líšku. Dúfam, že nejaká príde
No vidím, že líškarov je tu dosť. Sezóna sa začala. Mne sa podarili minule za pol hodiny dve. Včera so na snehu videl tri - z toho dve boli stále spolu. Ozaj čo tak internetové líščie derby?
Uz tyzden mam na osvedcenom mieste ovcie vnutornosti a stale nic (ani tuk), minuly rok o takomto case som mal prvu hned na druhy den po vylozeni. Dnes som od 16,00 vyrzol ako sobolie hovno.
Barneskou 30-06 som strelil dve líšky. Jedna na komoru, chytená lopatka, katastrofa, v ohni. Druhú naostro odpredu, druhá katastrofa. Taktiež v ohni. Pokiaľ strela nenarazí na kosť, mala by sa u menej subtilnej zveri chovať ako celoplášť. Na líšky je takýto náboj podľa mňa zbytočné používať. Radšej celoplášť SB, ako som už naznačil. Takto som ulovil viacero líšok a ani jedna, keď je dobre strelená neuniká ďaleko.
Len jedna otazka...Mam 30-06 puzivam norma vulcan,malokedy sa mi postasti strielat na kmotru na viac ako 50m,co odporucate vy odbornici na strelivo? Nemam ani nahodou v plane kupovat 223rem a ani 22LR,brokom strielat nechcem lebo liska casto odchadza a dohladavka je neuspesna,lebo farba konci az v nore... A ani streli od S&B alebo ineho vyrobcu nechcem s pochopitelnych dovodov....
<br/>Tak co? Necham lisky odchadzat,lebo som zhavy len po kozuchu? Skodna je prvorada pred akoukolvek uzitkovou zverou,a tak ju strielam kedykolvek a nelutujem az tak poskodenu kozusinu,niesom polovnik ktory chce pre manzelku len kozuch s lisky,Lovim skodnu lebo inak drobnej v nasom PZ nepomozeme a ked bude lisok malo a bazantov na vyrade stale aspom 100ks potom budem premyslat ze kmotricku usetrim,ved aj ta ma pravo na zivot rovnako ako kapitalny jeln. Teraz len dufam ze ma 99% zvas neznesie pod ciernu zem,toto je moj nazor a budem zanim stat aj keby ma vesali......
Já používám 3,5 SaB minimagnum a do 35-40 metrů lišky nikam nechodí. Maximální spokojenost. Někteří používají aji 4, ale já jsem to udělal jako jeden náš starý člen, ten měl jenom 3,5 a střílel tím všechno. Ale nemáme husy
Podobne aj ja strieľam na líšku keď sa dá a čo mám zrovna v ruke. Keďže väčšinu roka chodím do lesa s guľabrokom, tak využívam skôr brokovú hlaveň. Mne sa na líšky osvedčili najlepšie 4 minimagnum od SB. Ak odhadnem správne vzdialenosť do 50 m líška veru nezvykne odbehnúť.
Súhlasím s RadkemS. Tak isto používam na líšky S&B 3,5 mm minimagnum. Ani jedna líška na ktorú som strelil, neopustila nástrel. Používam brokovú kozlicu IŽ s namontovaným puškohľadom. Ako druhú ranu mávam nabitú 4.5mm Red&Black. 100% spokojnosť. Pomerne veľký obsah brokovej náplne 42,5g olova zaručuje dobrú hustotu brokového zhluku a tým výborné krytie. Odkedy som ho vyskúšal, iný brokový náboj na líšku nepoužívam.
Z jednoho sousedního revíru je chlapík, který má taky ižu, má na ní optiku a v jedné hlavni minimagnum 3,5 SaB a v druhé hlavni má jakési spešl brokové náboje, prodávala to Frankonia Praha a mají loveckou vzdálenost 100m, Byly dost drahé, ale fungovalo to. Jestli se ještě dají sehnat nevím. U nás zase tolik lišek není, abych se na ně takto musel chystat
O týchto nábojoch som počul aj u nás. Dokonca som ich mal aj v ruke. Vraj je to takzvaný patentovaný systém dvoch do seba vsunutých kontajnerov, z tým že sa od seba začnú oddelovať v nejakých 40 m a potom sa začne zhluk správať ako normálny náboj. Vyrába to firma cheddite. Robia sa 3 druhy. Dokonca aj cheditte 20-80m kde je vlastne ideálny brokový zhluk zhruba okolo tých 35-40m do 80m. No sú dosť drahé okolo 50 korún? ak sa nemýlim. Zatiaľ som ich nevyskúšal, ale mohlo by to fungovať. Druhá otázka, je či je ranivý účinok v 80-100 metrov aj dostatočný na usmrtenie líšky. Veď si myslím, že nemôže byť v klasickom náboji väčšia navážka prachu a preto asi nie je energia v 100 metroch taká ako v 35m. No neviem ? Čo si o tom myslíš
<br/>www.chedditeitaly.com/cartucce/index.asp?P=1&Cl=6