A vedeli že je bez hlavy, keď bola zabalená? Na strelených líškach sa určuje úspešnosť orálnej vakcinácie - vakcína obsahuje marker (značkovač), tým je tetracyklín, ktorý sa ukladá v zuboch, takže na vyhodnotenie vakcinácie hlavu asi potrebujú + diagnostika besnoty - robí sa z mozgu, ale sú aj iné metodiky.
mohol by mi niekto dat radu ako donutit polovnikov aby zacali lovit viac listiciek niesom polovnik ale casto sa s nimi stretavam ked som doma .Ked sa ich spytam preco ich nestrielaju povedia ze s toho sa gulas nevari. a je tu co strielat stretavam liski casto a v poslednom case hlavne prasive ale to ich asi nezaujima hlavne ze maju v mrazaku:-o:-o:-o:x
nazdar, ja pouzivam na lov lisok 22WMR naboje cci maxi magnum, mam snimi dobru skusenost len lisky dost odbiehaju ale aspon je vzrusenie pri dohladavke:))) max dohladavka po komorovej rane bola 50 m, najdolezitejsie po zasahu je odsledovat spravanie lisky ak unika oblukom tak ju ma:)))
od jari ich prikrmujem hornetom a je to parada je dobehane po rane na komoru 14 kusou ostalo takmer na nastrele, 3x do 10 metrou a jeden pripad rana za branicu sa snazila odbehnut ale druha rana ju dostala strielal som na vzdialenost od 30m-151m strelivo poloplast PP alebo RWS rozdiel len bordel v laufe po PP kozusina v pohode
Ahojte. Ma niekto skusenosti s porovnanim ucinku strely z malokalibrovky na lisku? Jedna sa mi o kalibre .22 LR a .22 WMR. Je medzi nimi nejky podstatny rozdiel? Resp. aky je medzi nimi rozdiel? Je na lisku postacujuca aj obycajna .22LR? Dakujem za odpoved.
Čerstvá skúsenosť RWS .22 MAGNUM Teilmantel, 2,6 g, V 0 595 m/s (Lauflänge 60 cm), 491 J - 30m, lišiak na komoru, v ohni. Rozdiel LR a WMR bude určite vzhľadom na tie energie a najmä pri väčšej vzdialenosti. Podstatné bude aj strelivo a strela.
Samozrejme, že ti na líšku postačuje obyčajná .22 LR. Len prosím ťa nepoužívaj
<br/> obyčajné strelivo, resp. neexpanzívne, pretože sa nahľadáš! Z mojej skúsenosti,
<br/> líška strelená na 70 m MiniMagnum od CCI, dutý hrot, prerazená chrbtica, líška ostala
<br/> v ohni. V súčasnosti používam ešte silnejšie strelivo od CCI Velocitor. Ale dobré sú i
<br/> Yellow Jacket od Remingtonu (aj keď sa príliš rýchlo otvárajú), resp. staré známe
<br/> "Stingery" od CCI. Zásada je strieľať do tých max. 70 m a úspech máš istý. Ja osobne
<br/> nedám dopustiť na Velocitory, pretože majú i napriek dutinke zachovanú plnú hmotnosť
<br/> klasického "longrifu" a majú neporovnateľne vyššiu rýchlosť. Pokiaľ ide o energiu, tak
<br/> na 100 yardov (91 m) ich neprekoná ani Stinger. Zatiaľ mi po ich zásahu žiadna
<br/> "škodná" neodišla viac ako 5-10m.
S CCI Stinger /22LR/ mám pri love líšok nie najlepšie skúsenosti - strieľal som na líšku na cca 30-35m zreteľný komorový zásah - zavyla a tisla sa k zemi do priehlbiny, dal som druhú ranu, takisto jasný zásah na komoru, trošku vzadšie - líška vyštartovala, vbehla do pásu krovísk vzdialeného cca 30 metrov a ani v ňom som ju na ďalších 50metrov nenašiel, len slabé stopy farby na začiatku krovia..
<br/>Druhý prípad - líška na poli na cca 45m.. Rana na komoru /z posedu viditeľný zásah, resp. miesto zásahu na srsti podľa fľaku od farby približne v strede komory/, líška spravila kotrmelec, no hneď na všetky štyri a útek do lesa, do jarkov - v okruhu 100metrov som ju nenašiel, ani farbu okrem toho miesta kde spravila kotrmelec; a to bol aj v lese dosť prehľadný terén bez hustejšieho podrastu a bez nôr..
<br/>Zopár iných prípadov - komorové rany a odbehnutie do 50-100m..
<br/>Naopak, náboje 22LR čo sa mi na líšky osvedčili, boli napr. CCI Subsonic /sú tiež s exp.dutinkou/, no s nimi sa zodpovednejšie na vzdialenosti väčšie ako 70-80m strieľať nedá - pomalá strela s väčším poklesom - nutnosť odhadovať prenos zámerného bodu..
<br/>S nimi čo som líšky trafil na komoru, tak buď neodišli vôbec alebo aj po doslova vyšprintovaní sa v behu ´zlomili´ tak max. do 15metrov..
<br/>S MiniMagmi som na líšku ešte nemal príležitosť vystreliť, ale 2 túlavé psy /veľkosti polovičných vlčiakov/ ďaleko neodbehli - jeden vrchná komora /pravdepodobne aj so štrajchom na chrbticu/ zostal na mieste, druhý šikmo zozadu za rebrá /strela pod tým uhlom iste prenikla do hrudnej dutiny/ skolaboval po max. 20m od nástrelu, ani nie úteku, ale odplazenia sa. Srnča ktoré strhli to už bohužiaľ tiež nerozchodilo..
ja chodím na líšky už pár rôčkov výlučne len s 22lr a s cci stinger som max.spokojný aj ked poväčšine v ohni neostávajú,ale do 15m končia...,a to som s nimi zažil rôzne prekvapujúce rany,ako odstrelenie nohy atd,ale to je na dlhú debatu... No a čo sa týka 22wmr,tak sa mi zdá,že kmotry na ňe reagujú slabšie/daleké odbiehanie/,ale to bude asi tou rýchlosťou a slabšiemu odovzdaniu energie v tele líšky..,možno na niečo väčšie-psy,vlci... Inak strielam na vnadisku do 30m-poväčšinou...,toť moje skúsenosti...8-L
Neviem či v každom regione, to naše sa týka oblasti okolo Bratislavi (Senec, Pezinok)
<br/> Peniaze patria strelcovi, teda aspoň u nás to tak platí. Ak sa na schôdzi dohodnete, že
<br/> ich vložíte do združenia, to už je vaša vec.
No szia Gyuszi, verím že novou Baikalkou, čo si dnes odo mňa kúpil tú líšku čoskoro strelíš
<br/>Za lísky by mali veterinári vyplácať zástrelné od 6. decembra 2007, takže sa treba usilovať.
<br/>Miloš