Keď dáš do úst tenší koniec a vťahuješ, to je štekanie lišiaka. Keď vábničku otočíš a fúkaš do hrubšieho konca, to je štekanie líšky (kaúúr) - tak to je aj na tom CD od Devany. A toto fúkanie sa dá použiť aj na vrešťanie. Je možné, že by sme mali rozdielne vábničky? Ja som si ju objednal asi v októbri 07.
Pri tej mojej lasičke treba vzduch vťahovať. Na tú som ale ešte nemal úspech. Vábil som lasičkou a asi o 16:40 - už sa slušne stmievalo som zavrešťal a lišiak bol v momente tam. Je ale možné, že len chvíľu predtým vyliezol z nory, preto tú lasičku nepočul. Nemôžem vyvodzovať závery, je nanič zima, aspoň u nás - málo snehu (skoro žiadny), veľa myší. Keby riadne prituhlo a nasnežilo, to by bolo iné kafe. Líšky sú moc opatrné na to, aby sa dali len tak oblbnúť. Musia byť hladné.
Aj ja mám s pískaním lasičky veľmi dobré skúsenosti. V sobotu som privábil líšku zo vzdialenosti asi 500m. Zabrala až na tretí krát, poriadne som vymrzol, čo som kľačal v snehu. Bolo to okolo 15.00 - 15.30. Vypálil som jej velocitora asi na 50m (môho stavača odloženého vedľa mňa už dlho provokovala, videl ju hodnú chvíľu ako šla k nám tak som nechcel dlhšie čakať aby prišla bližšie) a zdrhla.
Zdravím všetkých líškárov..aj ja vlastním vábničku "lasička" a mám s ňou zatiaľ výborné skúsenosti - dokopy 3 strelené lyšiaky a dokonca sa mi podarilo už trikrát privábiť aj kanca okolo 150 kg. Po zavábení doslova dobehol až pod posed a hodnú chvíľu tam snoril a potom odišiel ako duch. Po chvíli som to zo zvedavosti opäť vyskúšal a došiel znova a fučal ako lokomotíva. Podľa mňa je to v tom, že ten zvuk je podobný pískaniu srnčaťa..čo myslíte vy ostatný?
<br/>Ďakujem
Taktiež vlastním aj vábničku "štekanie líšky a lišiaka, "zajačie vrešťadlo" a "myškovačku", všetko od Devany. S vrešťadlom sa mi podarilo privábiť 2 líšky, z toho jednu sa podarilo aj vyplatiť..Mám takú skúsenosť, že to s tým vrieskaním netreba veľmi preháňať a stačí také jemné a tichšie zavábenie, i keď to nejde tak do diaľky. Štekanie som yatiaľ vyskúšal len raz, pretože u nás líštičky nejako silne nekankujú a radšej skúšam lasičku. U nás napadol sneh len v piatok. Ako u vás ostatných prebieha párenie?
Ja chodím sem-tam mám foxteriérku a hrubého jazvečíka. Teraz je zem zmrznutá ťažko by sa kopalo. Jazvečík síce vyháňa, ale začala ruja a s párom v nore si len tak neporadí. Začali sme stavať umelé nory ale ešte nie sú hotové, v tých sa bude dať brloháriť celý rok.
Aji já chodím norovat a rád, ale při té honičce, která byla do konce roku jsem se k tomuto krásnému způsobu lovu prostě nedostal Uvidíme teď, chce to taky trošku počasí. Každopádně všem Lovu Zdar a pokud půjdete norovat tak opatrně na psíky, ať se daří
u nas zatial ece nekankuju, zatial...ale norovat v tomto obdobi je trosku risk, psik moze dostat dobru nakladacku.ako uz napisali, ak je v nore liska s lisiakom, psik nema sancu...otocit ich neotoci a boj je to nekonecny...vacsinou padne pes..z osobnej skusenosti vravim, kopali sme to v zime, 2 psy dostali na frak...nakoniec sme museli odist, lebo jagos mal prekusnutu papulku.rano sme len videli 2 stopy, aj barva bola nova...lisiak sa schladil v potoku a odkracal aj s liskou...radsej pockat pri nore ked sa stmieva...aspon usetrite psika...lovu zdar
Chlapi aké stavebné materiály používate na stavbu umelých nôr? Podklady mám, niektorý z vás mi ich poslali. Na jar by sme chceli dáke tie nory postaviť. Len by som hlavne rád vedel aký materiál na spodok, a na vrch nory. Dik
U nás v MS na Vysočině máme 18 umělých nor - některé už přes 20 let staré. Převážně jsou z betonových rour o prům. 20 cm, pak z kamení a nebo ze starých betonových tašek. Lov v nich praktikujeme z 90% po obeznání na obnově a na jaře liščata podle zbytků zvěře u nory. Vůbec není problém s ostrým psem vyhnat lišku s lišákem z jedné nory, jen nesmí být nikde slepá ramena nebo kotel s jedním vchodem. Dále je nutné se při obeznávání chovat tiše - to samé i při zahájení norování. Tiše nastoupit, nemluvit a opatrně pustit psa u vsuku. Většinou, když není liška zrazená a důrazný pes, liška opustí do pár minut noru (někdy i do 20 sekund) a pak už jen záleží na střelecké dovednosti střelců (stačí i 2-3). Máme vypozorováno, že z 90% opouští noru prvně lišák a pak třeba i po chvíli za ním liška. Někdy je také potřeba kopat, když liška nechce opustit noru, ale když víte, kde je kotel, tak není problém. Také se stalo, že za 5 dnů po úspěšném norování byla nora obsazená zase. Taky se musí posbírat u nor vystřelené nábojnice, aby nezavětřovaly okolí. Zatím máme za tuhle zimu ulovených 7 lišek z nor po obeznání a 1 nám utekla. Přeji všem hodně loveckých úspěchů při tlumení lišek v umělých norách.
Dik. Ale ako na tie pneumatiky? Ako ich upravuješ? V revíry ich máme dosť vďaka nesvedomitým ľuďom. Takto by sme spojili príjemné z užitočným. Nory by boli z pneumatík a pneumatiky by sa nepovaľovali kade tade Aj škridle a tehly by sa našli.
z pneumatiky robime kotle ak je velka tak umiestnis do nej suter, vznikne tak kotol s dvoma vychodmi, napajame vacsinou plastovymi rurami, pod gumu das betonovu platnu, alebo urobis beton, plast bar co.