Lov slúk

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5069 od kobec
Lov slúk bolo vytvorené kobec
Ahojte,
<br/>dlho som vahal, ci otvorit tuto diskusiu na temu sluka. Su totiz veci, na ktorych sa (ja, radiaci sa do velkeho vreca &quot;ochranarov&quot;) s Vami (polovnicka obec) zhodnem. Ide o napr. o pytliactvo, nelegalny chov dravcov, tulave svorky psov, mortalita pri doprave, zmena prostredia, chemizacia... Su temy, o ktorych mozem polemizovat a rad si vypocujem Vas nazor, pricom ako clovek omylny uznam rozumne argumenty druhej strany a mozem svoj nazor pozmenit (krkavcovite vtaky, pocet a obhospodarovanie polovnych druhov). No obavam sa, ze tema, ktoru si dovolim otvorit bude znacne polemicka: LOV SLUK. Rad by som od Vas pocul nazor, ci je nutne v zaujme tradicie strielat posla jari, na ktoreho vsetci cakame. Niekto z dalekohladom a tlcucim srdcom; niekto z puskou... Neviem, nezda sa mi to spravne (nie som vsak ten, kto rozhoduje, co je spravne a co nie, to robi svedomie a vedomosti kazdeho z nas) - nezda sa teda z MOJHO POHLADU spravne strielat na roztuzeneho samceka, ktory preletel stovky a tisice kilometrov, naspat, k nam. Vycerpany, ale stastny, ze sa mu to opat podarilo. V jarnom osiali sa predvadza tej, na ktorej mu najviac zalezi, netusiac, ze v tomto momente nan hladi i niekto spoza musky na puske. Jediny vystrel zmari vsetko to krasne, co dala priroda tomu krasnemu predjarnemu sumraku. Neviem, skutocne som zvedavy na Vase odpovede. Kladiem pomyslny klobuk dole pred polovnikmi, ktorym staci prilet sluk vidiet a nemusia si ako dokaz niest so sebou rozstrelenu mrtvolku tohto krasneho a neznameho vtacieho druhu. Skutocne si zasluzia jedno moje velke DAKUJEM.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5070 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Lov slúk
Skús ubrať poetiky a pridať dnešnej reality šmrncnutej opatreniami na zamedzenie šírenia vtáčej chrípky,

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5071 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Lov slúk
Ja osobne som ešte sluku nikdy nestrelil, lebo mi pripadá taká bezbranná. Na druhej strane v ostatných EÚ krajinách ich ročne strelia 10 ba 100 tisíce - napr. v takom Francúzku - pozerám to na tej fran. poľ, TV stanici. A strieľajú aj menšie vtáky - vlastne všetko čo sa hýbe. Takže čo my chceme aspoň trochu chrániť, oni strieľajú na tisíce. Ale myslím, že každému poľovníkovi by mohla stačiť jedna sluka za život. A to že predvádza svadobné tance pred párením, potom ani na jeleňa v ruji by sme nemohli vystreliť...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5072 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Lov slúk
Akela, aké máme u nás pravidlá na lov slúk?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5076 od kurt
Odpoveď od kurt na tému Lov slúk
V súčasnosti žiadne, keďže lov súk je momentálne zakázaný:( Výnimka z minulého roku bola len na 2005.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5077 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Lov slúk
Ďakujem kurt.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5079 od johny
Odpoveď od johny na tému Lov slúk
Pokial sa neurobi nic so strielanim sluk vo Francuzsku a Taliansku tak tych par stoviek co sa streli u nas je smet. Ja mam strelenu sluku. Kazdy rok ich chodim cakat aj so synom. Je to zazitok ked ju prvy krat zacujete piskat a kvorkat a ked leti na obzore ... Pokial kazdy polovnik dodrzi zasadu jedna sluka za rok a dost, tak sa nebojim o ich buducnost.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5089 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Lov slúk
Kobec ono sa to tazko vysvetluje , ked ty mas na vec uplne iny pohlad . Neviem ake maju tradicie ochranari ale mi polovnici takto vitame jar. Tak ako povedal Johny tych par 100 sluk co sa streli u nas je kvapka v mori . Starsi polovnici uz len vacsinou zamavaju klobukom , ale pre mladeho polovnika , alebo pre toho kto este nestrelil sluku je to pocte moc si strelit a vzdat uctu poslovi jari . Mozeme sa pytat preco strielat sluku , ale to uz sa potom mozeme zacat pytat preco strielat toto a tamto . Ako bolo spomenute juzne krajiny a ich lovecke spolky len cakaju na to kedy sa sluky objavia a tam sa ich nestriela stovky ale 100 000ce. A nejde len o sluky ale aj o spevavce vsetkeho druhu . Takze aj ked na nas ukazuju mnohi ako na vrahov a pod. U nas kultura polovania je a aj dodrziavanie urcitych zasad ked to berieme vo vseobecnosti . Nemozeme sa sice v tomto porovnavat z Rakuskom ci Svajciarskom , no nie su z nas bohapusty lovci ako v juznej europe , kde s poza kazdeho stromu bude coskoro trcat min. jedna brokova hlaven .Ale ako hovorim tazko ti vysvetlovat nas uhol pohladu . ;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5137 od kobec
Odpoveď od kobec na tému Lov slúk
Ahoj Jaro (a vsetci ostatni) - vystihol si to. Je v tom inom uhle pohladu. No skus si precitat tu vetu este raz: ..vzdat uctu poslovi jari... To je pocta? Obhajovat strielanie sluk tradiciou sa mi zda alibisticke. Tradicne sa polovalo na bizony, holuby stahovave (uznam - extrem), dropa, tetrova... Rovnako alibisticke sa mi zda tvrdenie - strielaju oni (Francuzi, Taliani), nuz strielame i my. Na Vas a na nikom inom je to rozhodnutie, ci na tu sluku vystrelite, alebo nie. Skuste mi odpovedat - preco. Je to tradicia? Je to nieco, co chcete mat v zbierke ulovkov? Je to tuzba pochvalit sa - a ja uz mam sluku? Je to tuzba dokazat si, ze patrim medzi tych lepsich? Su lepsi ti, co zastrelia sluku, alebo ti, co ovladnu ten - a v tomto pripade sa mi zda nezmyselny - pud zabit?
<br/>Viem ake desive veci sa deju desiatky a stovky kilometrov od nasich hranic. Viem o zastrelenych dudkoch, vcelarikoch, krakliach; o vyrezanych jazykoch vcelarov... Su to hrozne a zbytocne umrtia. Rovnako hrozne a zbytocne mi vsak pripada i strielanie nasich sluk. To, ze po slukach strielate Vas - bohuzial v ociach mnohych - priblizuje k tym, co strielaju skovranky a hvizdakov. Myslim, ze to nie je o legislative, o tom, ci to skodi, alebo neskodi. Myslim, ze je to ucte a pohlade na zivocichy, ci uz su zverou alebo nie. Som rad, ze si na tomto fore mozeme vymienat tieto nase nazory, snad si nase - podobne a zase tak odlisne chapania prirody priblizime viac.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5139 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Lov slúk
Predpokladám že vo Francúzku sú veľmi silné ochranárske združenia. Uvediem ti len príklad /jeden z mnohých/ ako tam poľujú na holuby. V háji o veľkosti napr. 100x150m vyhåbia tunely, ktoré zakryjú doskami a zeminou. V týchto tuneloch urobia možno 20 otvorov na streľbu. V podzemí chovajú holuby /divé/, ktoré kŕmia umelo - striekačkou, kde im pšenicu streknú aj s vodou do žalúdka. V čase lovu ich primontujú na kovovú mriežku a vytiahnu pomocou kladiek do koruny stromu na páliace slnko, hodne vysoko, tak, aby ich bolo z oblohy vidieť. Nabijú pušky a čakajú. Keď letí kŕdeľ holubov okolo, behajú k šnúram, za ktoré ťahajú a tak uviazané holuby trepú krídlami, aby prilákali letiace holuby a tie sadli k nim. Keď sadnú zo strielní sa vysunú brokovnice a ide Waterloo. Keď to pozbierajú, majú radosť z úlovku. Toto zariadenie je tak vymakané, že niečo podobné som ešte nevidel. Dokonca v strede vykopali jazierko, kde holuby chodia piť a tam na ne strieľajú, takú veľkú sieť a tie potom chovajú v podzemí na prilákanie tých čo voľne lietajú. Tie v podzemí majú neustále zakryté oči. Toto zariadenie museli zrejme budovať roky a takých sú po Francúzku a Španielsku stovky, možno tisíce. Niekedy ti ešte napíšem ako lovia divé kačice, ale tiež ťa to nepoteší. Ale ver mi, u nás im môžeme slúžiť ako príklad ako slušne poľovať, apoň podľa toho čo som zatiaľ na tej stanici videl. Pozerám ju už tri roky, skoro denne. A toto sa deje v krajine, kde sú ochranári ochotní zaútočiť na jadrovú elektráreň, alebo lode prevážajúce jadrový odpad. Preto ja aj keď sluky nestrieľam, si myslím, že stále tá situácia u nás je relatívne dobrá.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5141 od DKo
Odpoveď od DKo na tému Lov slúk
Kobec, pozri ide síce o posla jari, ale v podstate ide o nadržaného lovného vtáka. Poľovačka na týchto nadržancov je poľovačkou na lovnú pernatú zver a má svoje regule. Ja by som skôr šiel po krku reštauráciám, ktoré ponúkajú slučiu polievku ako poľovníkom, ktorí si uvolia tú svoju jednu za rok.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5142 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému Lov slúk
Kobec ako som napisal tazko ti vysvetlovat , ked kazdy danu vec chapeme inak . mozem ti len priblizit to co sa v cloveku deje . vela ludi si o nas mysli svoje ja im to neberiem ak maju tu ochotu si nas vypocut , je to fajn. nikdy som nikoho nepresviedcal ze to co robime my je to to najuzasnejsie - pod medzi nas ....! ja mam na polovnictvo a polovnikov svoj nazor : polovnikom sa nemozes stat tym sa musis narodit . teraz sa tu budeme bavit o tych co sa mozu pysit tymto privlastkom . ja pochadzam zo 4 generacie polovnikov v nasej rodine , takze asi chapes troska ze som sa nim nestal zo dna na den lebo je to v mode . Bol som od malicka vedeny k tomu ako sa spravat v lese a pod. nebudem to tu rozpisovat . Viem ze mozes podotknut ze ta puska by tam nemusela byt , ale patri to k tomu . Ono to bude asi v cloveku geneticky zakodovane ze chce nieco &quot; ulovit &quot; , v niekom je to silnejsie v niekom to nie je .
<br/>na margo sluk : tvoja otazka znie preco ? tazko odpovedat preco . nikdy sa nevcitis do toho co preziva polovnik ked nieco ulovi . ci uz je to sluka alebo liska . Urcite ti nieco hovori ucta k ulovenej zveri . Videl si uz chlapa plakat po tom co musel strelit male srnca ? ja ano . Tazko ti opisovat dovody , preco , zaco , naco . Aky by si tie dovody pochopil uz by s teba asi nebol ochranar ;) . Aby si nebol na omyle ze sa tu bavime len o nejakom zvieracom pude zabijat . To by sme mi polovnici asi potom strielali vsetko bez rozmyslu . Ak ti priblizi nase pocinanie tento priklad tak ti mozem povedat ze napr. na pernateho dravca , rybarika , spevavce by som nestrelil . to som vymenoval len priklad . Zober si ze nikto z polovnikov nenamieta nic proti tomu ked stavy tetrova a holniaka su nizke a je nutna ich celorocna ochrana . Tak isto je to s kamzikom . nikto tu neplace sak kedy uz budeme moct utaket si strelit aj kamzika .
<br/>To co napisal Akela len svedci o tom aku kulturu polovania mame my a aku maju ine staty . Nikdy som netvrdil ze sak pozrite oni mozu a preco by sme my nemohli . Tak to nie .
<br/>Ako hovorim je to uhol pohladu , lepsie ti to priblizit neviem .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5143 od kurt
Odpoveď od kurt na tému Lov slúk
Pokiaľ by sme sa mali baviť o racionálnych argumentoch, tak prečo nie. Neprispieva to k znižovaniu početnosti .... poznáš to. Tvoja otázka však smeruje skôr do etickej roviny. Otázku či strieľať alebo nie si musí vyriešiť každý sám. Pre mňa nie je sluka či srnka s veľkými očami o nič viac ako špinavý diviak. Otázka teda znie, ako môžem vôbec vystreliť na zver. Tak ako ty nechápeš ako to môžem, ja nechápem čo ti na tom vadí. Jedná sa o problém etický a etika je jedna obsiahla časť filozofie, ktorú zošnurovať do jednoznačných pravidiel a definícií sa ešte nikomu nepodarilo.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5144 od Vladenko
Odpoveď od Vladenko na tému Lov slúk
Súhlasím s tebou DKo. U nás je to neodmysliteľná tradícia celé desaťročia. Uloví sa ich len nepatrné mnoožstvo oproti desiatkám tisícov vo Francúzku,Taliansku. Pri dodržaní tradície, že každý poľovník v sezóne uloví iba jednu sluku ich stavy Slováci nijako zvláštne neovplyvnia. Ide o jeden s tradičných lovou už našich dedov a starých otcov. Na druhej strane je rozhodnutie na každom poľovníkovi ako sa rozhodne, či dlhozobke zamáva klobúkom, alebo pozrie na ňu cez mieridlá svojej pušky. Sám som sluku ulovil, a na jej úctu som si ju dal preparovať, aby mi ten neopakovateľný zážitok pripomínala, kedy koľvek sa naňu pozriem. Prajem hodne zdaru!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5146 od Jenda
Odpoveď od Jenda na tému Lov slúk
To máš Akela pravdu, o tomto způsobu lovu četl. V těchto zemích žijí specialisti - lovci holubů. Celý rok se jen starají o své volavé holuby a když holuby přitáhnou, tak jen střílí a střílí. Dokonce na jednom krátkém videu na www.huntersvideo.com je lovec, který ulovil snad přes sto holubů(jestli jsem jim správně rozuměl). To jsem za svou mysliveckou kariéru (10let) neulovil.
<br/>V těchto zemích jsou navíc povoleny např. lovy sluk slíděním se psy, což výrazně ovlivní jejich početní stavy.
<br/>Vcelku dost mě štve, že nás neustále Evropská unie omezuje kvanty různých omezení, nařízení, směrnic a když koukneme o pár stovek kilometrů dál, tam se všechno &quot;mlátí&quot; hlava nehlava. Nezávidím jim to množství postřílených holubů, to vůbec ne. Trnem v oku je mi zákaz lovu sojek v ČR - že by jich snad bylo málo??? :] Že by jsme v době, kdy se ještě mohla lovit nějak rapidně zahýbali s jejich stavy??? :] Nebo že by neškodila drobnému ptactvu, které je tak potřebné v lese, v polích..... Jasně, prý roznáší semena lesních dřevin, ale to bude asi málo....To samé je to s kormoránem a volavkou. Omlouvám se za to že nepíšu o sluce, nedržím se tématu. Už končím ;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5147 od eso
Odpoveď od eso na tému Lov slúk
Páni, ak skåzneme k vysvetlovaniu racionalizácie tradícií tak musíme zrušiť 50% ľudských činností. Kobec - zimná zabíjačka je tiež určitý druh tradície - tak to nerobme, nech prasiatka žijú, aj keď to robia v iných štátoch, my to nerobme. Kapor na vianoce - tradícia, atď, atď. Toto vysvetlenie sa približuje k extrému, ale keď nad tým pouvažuješ, má to čosi do seba.
<br/>Treba to brať tak ako to popísal Jaro a chalani nad ním. Je to otázka každého znás, tradícií, zvykov a všetkého čo s tým súvisí. Veľmi dôležité je to, že tieto tradície neprispejú k vyhubeniu fauny - aspoň nie u nás.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5159 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Lov slúk
Je to naozaj etický problém. A je to aj o sebaovládaní. Poznám ten pocit, keď dokážem dostať nejakého živočícha na dostrel. Srdce sa mi rozbúcha a sústreďujem sa len na to, aby &quot;ostal v ohni&quot;. Je to vzrušenie, ktoré sa ťažko opisuje. Ten, kto to neprežil, to nikdy nepochopí.
<br/>Ale ja lovím teleobjektívom fotoaparátu. Mojimi úlovkami sú zážitky prežité pri tomto love a digitálne fotografie v mojom počítači. Nepotrebujem vidieť farbu po zasiahnutej zveri.
<br/>To ale neznamená, že nedokážem pochopiť túžby poľovníckej duše.
<br/>Sú druhy zveri, kde je regulácia opodstatnená a potrebná, napr. diviaky.
<br/>Ale sluka je iný prípad. Jej lov nemá žiadny hospodársky význam. A aj tradície sa menia s vývojom spoločnosti. A môže byť novou tradíciou pozdraviť posla jari zdvihnutím klobúka. S pocitom, že som ovládol vlastné pudy a nutkanie dokazovať sám sebe, že len dodržiavam zastaralé tradície.
<br/>Masakre vtáctva, ktoré sa páchajú v krajinách južnej Európy, to nie je poľovníctvo. Lovci - mäsiari v týchto krajinách nemajú žiadny vzťah k prírode. Naše poľovníctvo je predsa budované na iných princípoch. Pocit víťazstva nemusí vždy znamenať mať ulovenú sluku. Ten pocit, že som ju mohol uloviť, ale nechal som ju žiť, pochopí len ten, kto to sám vyskúša.
<br/>Prajem Vám veľa neopakovateľných zážitkov v našej krásnej prírode.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5170 od tibo
Odpoveď od tibo na tému Lov slúk
ČO BY tzv.ochranári chránili keby nebolo poľovníkov a ich všestrannej starostlivosti
<br/>o prírodu a zver???

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5171 od matulkoh
Odpoveď od matulkoh na tému Lov slúk
h.............:D

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5187 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Lov slúk
Vážim si prácu Takiho, ktorý vytvoril tieto stránky a dal nám tak možnosť na vzájomnú výmenu názorov. Nikdy som tu vo svojich príspevkoch nešíril demagógiu a ani neurážal poľovníkov. Aj keď veľmi dobre poznám negatívne javy, ktoré v našom poľovníctve pretrvávajú. Ale neuznávam princíp kolektívnej viny. Som ochranár a mám veľa známych medzi poľovníkmi. Nemám problém s nimi spolupracovať.
<br/>Ale bohužiaľ posledné dva príspevky nepovažujem za odbornú diskusiu. Populistické heslá určite nepomôžu dobrému menu, ktoré tento web má.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.140 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 441 návštevníkov a žiadni členovia on-line