SOVS - nechcem provokovať, ale nakoľko sa vaši predstavitelia považujú za odborne erudovaných v problematike niektorých otázok, ktoré sa snažíte, a s dosť veľkým úspechom ovplyvňovať ?
<br/>Pokiaľ sa do problematiky slúk, kormorána alebo krkavca rozumiete tak ako do infekčných ochorení vtáctva, tak ďakujem pekne.
<br/>Sadnúť na tlačovku a pred celým národom vyhlásiť, že sťahovavé vtáky nie sú schopné šíriť vírus vtáčej chrípky....(aspoň tak to bolo v správach).
<br/>Jediné konkrétne riešenie, celkom oddôvodnené tu zatiaľ ponúkol Vyr, tvoje argumenty mi skôr pripadajú ako mlátenie prázdnej slamy.
Jovic: a myslíš si, že otvorené vyjadrenie sa k problémom vo vlastnej organizácii by verejnú mienku vylepšila? (No na to by si mohol aj otvoriť novú tému, bude zase trochu "sranda". )
Vyr, a Ty si myslíš, že súčasná situácia, keď aj tí serióznejší z Vás mlčia nad vyčíňaním darebákov (tiežpoľovníkov), je správna? Keď už Vám nezáleží na verejnej mienke, čo na to Vaša hrdosť a stavovská česť. O to viac si Vážim tých poľovníkov, ktorí sa neboja otvorene povedať alebo napísať aj kritiku do vlastného hniezda.
<br/>Ale už zase robíme bordel v témach.
Marek: Ešte sa vrátim k tvojej poznámke o vypracovaní projektu kompexnej ochrany vodných ekosystémov.
<br/>1) Neviem, kto sú nezávislí odborníci -lebo odborníci na ichtiológiu sa k tomu už jasne vyjadrili a odborníci na ornitológiu asi tiež -podľa všetkého majú úplne opačné názory. Tak teraz kto je ten nezávislejší ?
<br/>2) Neviem odkiaľ pochádza termín " nadmerné zarybňovanie" ktorý si uviedol, ale myslím si že ho povedal niekto kto o zarybňovaní tečúcich vod nevie NIČ-tento pojem zo seba vyprodukuje v našich podmienkach len hlupák, ktorý nevie koľko rýb bývalo vo vodách Oravy a Váhu pred pár rokmi. (U lipňa na Orave to nie sú rozdiely v desiatkach precent ale rozdiely v desiatkach NÁSOBKOV) Minulý rok pod VN Bešeňovou (úsek vďaka priehrade nezamŕza) sme mali pocit že chytáme na OTRÁVENEJ rieke. Keby tam neprepadlo pár dúhákov z priehrady tak tam nie je takmer nič.
Ahoj Vyr,
<br/>
<br/>dakujem za odpovede, aj predošle. K tejto poslednej a na margo toho "hlupaka" len dodam, poznamku ohľadom nadmerneho zarybňovania. Vychadzam z informacii pana Miroslava Zontaga, ktory nadmerne zarybnovanie spomenul v niektorych svojich člankoch. Nechcem to tvrdenie nijako vytrhavat z kontextu, a ani to nebolo mienene ako narazka, išlo mi o to, že keď to aj samotny ichtyologovia pripušťaju, mohlo by to byť cieľom vyskumu. Vedecke poznatky o tom, kolko a coho by malo byt v prirodzenych tokoch, su vzdy zaujimavou temou na vyskum, podobne ako v pripade vtactva aj tu je stale co skumať. Podobne plati aj o nepovodnych druhoch ryb. Na rybarskych forach sa docitate mnoho "fundovanych" infomracii o tom, aky nepovodny je kormoran na Slovensku. Skumal uz niekto, aky vplyv maju na životné prostredie nepovodne druhy ryb?Mozno je to tiež hlupa otazka, a možno že amury, slnečnice, pstruhy duhove, a dalsie nepovodne druhy ryb, nesposobuju absolutne žiaden problem...a nijakym sposobom neohrozuju genofond prirodzene sa vyskytujucich druhov.
<br/>Marek
vysvetli mi marek co chces skumat, tych ciernych smradov je tam moc, budete skumat dovtedy az v tych riekach bude h..... kto tie miliony zaplati, ako vysvetlis, tym rybarom, ze najblizsich 5 az 8rokov sa mozu ist past, videl si tu paseku, co chces stale riesit a skumat.
Ahoj Pedro,
<br/>
<br/>to čo sa objavuje v správach ohľadom vtáčej chrípky je veľmi často vytrhnuté z kontextu.Bojujeme s tým nielen my ale aj veterinári, viaceré naše argumenty boli prezentované médiami nevhodným spôsobom.
<br/>Pozri si naše tlačové správy a články, ktoré sme k tejto téme napísali. Vychádzame z aktuálnych poznatkov odborníkov v tejto oblasti z celého sveta.
<br/>To, čo je teraz najviac potrebné, je upokojiť verejnosť, ktorá v panike začína robiť neuvážené kroky, ktoré môžu situáciu len zhoršiť.
<br/>Naďalej tvrdím, že voľne žijúceho vtáctva sa netreba obávať, ani ho prenasledovať.
<br/>S pozdravom
<br/>marek
SOVS -Zase si len raz prezentoval poloslepý a jednostranný názor bez ďalších súvislostí.
<br/>Prečítaj si svoj príspevok prosím po sebe a zamysli sa nad tým, či má nejakú logiku.Ďakujem.
ozaj marek spominal si spolupracu s polovnikmi, mam jeden napad, vlastne dva, zozente co najviac podpisov na peticiou rybarov, prispejte im na skody sposobene kormoranmi a polovnikom nakupte naboje do brokovnic s 3 az3,5mm brokmi hlavne v kalibri 12 a 16. vtedy pomozete riesit tento problem. dik
Ďakujem za príspevok.
<br/>Moje nazory nebudem nikomu vnucovať a nemám záujem pokračovať v takejto diskusii.
<br/>
<br/>Ďakujem všetkym, ktorí prispeli konštruktivnou diskusiou a budem sa tie pripomienky snažiť aplikovať v praxi, ako najlepšie budem vedieť.
<br/>Nie som si vedomy, že by som umyselne zautočil na poľovnictvo ako take, alebo hodil všetkych do jedného vreca, a bol by som rad, keby tak nerobili ani poľovnici. Na obidvoch stranach je dosť tych, ktori sa uprimne snažia hladať správne riešenia a bojujú o ochranu prírody, ako len môžu.
<br/>
<br/>S pozdravom
<br/>marek
A zase si si to nejak pretočil, aby Ti to vyhovovalo!:liar:
<br/>
<br/>Inak ja používam kaliber 16/70 a preferujem 3,5mm broky, keď už budete kupovať tie náboje! Díky!
Marek: ak spomenul pán Zontág (ktorého si osobne vážim) vo svojom článku pojem nadmerné zarybňovanie tak verím že to bolo ako citácia slov niekoho zo SOVS. O tom že tu je kormorán povodný druh ja nepochybujem rovnako ako o medveďovi vlkovi a diviakovi. To ale neznamená že budem chrániť diviaky lebo sú tu povodný druh -toto je vaša logika. Začnite chrániť potkany -aj tie sú pôvodné. K tomu nadmernému zarybneniu ti sem prikladám jeden útržok z E-mailu jedného pána z Čiech kde je to nadmerné zarybňovanie spomenuté:
<br/>"Záverecná veta ekologa(mozná ze strany zelených) Víte proc je na
<br/>Slovensku tolik Kormoránu.... proto ze jsou prerybnené vody. Chce se mi
<br/>zvracet.Derou se mi slzy do ocí. Já chytával na Váhu denne 80-100 ryb. To uz
<br/>jsme se S sMirkom poznali.Ta katastrofa na Slovác prisla v roce 2000-
<br/>2001.............Iný mail od priateľa z Moravy:"Byl jsem s naší reprezentací jako vazač na MS. Od Bešeňové po Lískovů se dalo za 1,4 mil Sk ryb.Velikost 22-30cm. Na zahájení jsem za 4,5 hodiny neměl záběr. Před 14 dny jsme byli v Hubové. Pět špičkových maškařů. Za 100 hodin postivé rybačky jsme chytili 1x Pd, 4x Pp. Ty velké ryby byl výplach z vyrovnávačky Bešeňová.Asi o tom víš.Váh a Orava jsou na hladko. Je mi strašně líto te devastace nádherné Slovenské přírody a řek
<br/>
<br/>Ano otázka či niekto skúmal aký je vplyv amura, slnečnice (dovliekli ju akvaristi) a pstruha dúhového JE v kontexte s KORMORÁNOM a rozsahom škôd ÚPLNE HLÚPA . (Ani bažant a muflón nie je u nás pôvodná zver a to neznamená že niečo ohrozujú, navyše ani Pd ani Amur sa tu nedokáže rozmnožiť čiže nie je problém ich kedykoľvek prestať dávať do vody -ale to je na novú tému).
<br/>
<br/>Máte na svedomí genocídu riek.
Ahoj Vyr,
<br/>zrejme posledny krat odpisujem, a rovno poviem, že na fore o kormoranovi nebudem reagovať, prejavy tak primitívne si to nezaslúžia. Skúste s takýmito názormi prísť na našu internetovú konferenciu Vtáky (prihlásiť sa možno na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.), a zrejme budete veľmi rýchlo upozornení na opustenie diskusného fóra. Predpokladám, že pod vlastnými menami, by ste si takéto veci nedovolili...
<br/>
<br/>Nenašiel som teraz na rýchlo ten článok od p. Zontága, ked spomínal to zarybňovanie, ale nešlo o citáciu SOVS. Už som ale spomenul, že to celé je vytrhnuté z kontextu a nebudem sa tým ďalej zaoberať.
<br/>
<br/>Prajem veľa úspechov pri likvidácii kormorána na Slovensku.
<br/>
<br/>S pozdravom
<br/>marek brinzík
Ďakujeme za pozvanie, ale takú poctu nemožme predsa od Vás prijať! Vy ste všetci veľmi fundovaní ľudia vzdelaní z papierov, ktorí však zabúdajú na jedno- skutočnosť je úplne iná, ale to chce vyjsť do prírody niekoľko krát do týždňa sám a pozorovať ju a naučiť sa ju chápať! Ochranárstvo vzniknuté pri pivku a cigaretke je dosť vzdialené od reálnej ochrany.
ahoj marek, ing. matej hrasko povedz mi ako sa to dostane na web ked s tym nesuhlasite alebo mate v organizacii taky bordel, ze najprv to vyvesite a potom citate. neohanaj sa tu slovickami ako primitiv a hlupe lebo vsetci co ste ich poslali vy alebo vlk, sloboda zvierat na diskusiu s clenmi SPZ ako doc Brtek a ine kapacity tam chrlili hlupost na hlupost, ty arogantny vseveduci smradi mojho veku nemaju uctu ani pred kapacitami s velkym vzdelanim a neskutocnymi skusenostami. tak sa dalej nestrapnuj takymi to vyhlaseniami.
ani sa neskusajte porovnavat s takymi ludmi, mali by ste mat uctu pred normalnymi, starsimi ludmi z okolia postihnutych tokov, ale vy sa rozpravate so svetovymi organizaciami, ktore nam diktuju napr. ako sa starat o medvede, hlavne, ze vo Franc. je ich tusim dvanast, menej ako v tichej doline.
Posledny krat.
<br/>Na stranku sa dostavaju stovky informacii. Pri preberani člankov z mediamonitoringu, nie je nemožné niečo prehliadnuť.
<br/>V mojom predošlom maily som dal za pravdu, že članok nie je dobry a nestotožňujem sa s ním.
<br/>
<br/>Nikto nie je neomylný a bez chýb, ani medzi ochranármi, ani medzi poľovníkmi.
<br/>
<br/>Ja som chybu resp. nedostatok priznal. Pokiaľ sa nenaštartuje slušna diskusia na tomto fore nebudem do nej prispievať.
<br/>
<br/>Marek.