,, Ak dovolíš budem reagovať na Tvoje pripomienky. V prvom rade článok ma veľa veľkých trhlín podľa Teba, čo treba podotknúť. Nie sú to moje výsledky, ale citoval som výsledky publikované v karentovanych vedeckých časopisoch - výsledky exaktnej vedy, závery ľudí, ktorí sa zajacovi venujú viacej ako ja a určite viacej ako Ty, to nemôžeš popierať.
<br/>
<br/>Keď sa povie október a november, tak sa mysli asi cely október a cely november, ale toto akceptujem ako zle gramatické vyjadrenie, takže beriem si pripomienku k srdcu.
<br/>
<br/>To s tými Kučerovcami a taxaciou zajacov v Nemecku som nepochopil, čo si myslel, musíš sa vyjadriť presnejšie.
<br/>
<br/>Ako si došiel na to, že zajace sa paria v novembri? Koľko zajacov v novembri a decembri si pitval a koľko si tam našiel mláďat??? Čo si to potom za človeka, keď sám píšeš že poľuješ na zajace v dobe reprodukcie - november?? To Ti nie je proti presvedčeniu poľovať na gravidne zajačice???? Píšu ľudia čo zistili gravidne zajačice v novembri aké boli klimatické podmienky??? Aké sú teraz zimy???? Jesene sú také teple posledne roky, že jednoducho sa zajace parili ešte v novembri. A uvádzajú autori koľko percent vyšetrených zajačíc bolo v tom čase gravidných? Ak to bol jeden zistený kus, tak sa to nedá považovať za vierohodný údaj, ale za výnimku, za náhodu, Ja som tie články nečítal, a je to cele postavene iba na tom, či tomu človek uverí a ako si to interpretuje.
<br/>
<br/>A prosím Ťa ako Ty môžeš porovnávať antilopu so zajacom??? Koľko rokov sa v priemerne dožíva ta antilopa to vieš? Zajac u nás priemerne niečo cez dva roky, ta antilopa určite ďaleko viac, takže ma o niekoľko rokov viacej času vyprodukovať potomstvo ako naše zajace, navyše tu antilopu určite nelikviduje intenzívna rastlinná výroba ako u nás zajaca, alebo pytliactvo ako africké slony. Takže tato antilopa ma inú stratégiu prežívania ako zajac, ta je každému druhu typická. Ak by sa táto antilopa dožívala priemerne 2 - 3 roky, asi by jej početnosť po čase vyzerala inak, lebo by nestíhala produkovať dosť potomstva...
<br/>
<br/>Keď hovoríme o početnosti vrhov a dobe reprodukcie, nikdy sa nezistilo 100% pohlavne aktívnych samíc, to znamená že samica nerodí mláďatá ako na bežiacom páse každých 45 dni, ale máva prestávky, treba si len poriadne prečítať text, a doba reprodukcie je určite individuálne variabilná a v texte sú hodnotene sumárne údaje za populáciu.
<br/>
<br/>Ďalej keď píšeš o dobe párenia, určite si počul o zvieratách monoestrických, diestrických a polyestrických. Prečo krava, alebo dokonca aj človek - teda žena sa môže reprodukovať v priebehu celého roka??? Sú to cicavce rovnako ako zajac a fyziológia reprodukcie je u cicavcoch na rovnakom princípe. Rozdiel je v tom že v závislosti od genotypu - teda od druhu zvieratá ma každý druh individuálne geneticky fixovaný spúšťač pohlavných cyklov. To je genetika. Nástup pohlavnej aktivity je u zajaca stimulovaný zmenou fotoperiody, ako sa deň predlžuje narastá aktivita pohlavných buniek, ako sa deň začína skracovať aktivita pohlavných buniek klesá. Ako si všimol, tak zajace sa rodia osrstene a vidia, takže chlad na konci zimy ich nelikviduje.
<br/>
<br/>Ako si to myslel s tým Strohovym znakom???
<br/>
<br/>Kde si prišiel na to, že zajačice rodia od novembra do jari? To že sa to môže stať - podobne ako pri diviakoch, že zmenou klímy a prostredia sa vyskytnú anomálie, to je možné, no určite to nie je pravidlo. Keď si poľovník, určite chodíš na poľovačky aj v zime, koľko mladých zajačikov si videl v decembri??? Ja sa úprimne priznám, že celu zimu chodím na líšky vo viacerých revíroch, no mladého zajaca, či jeho stopy som veru v zime nevidel, čo nemôžem povedať o lete, kedy to je bežné.
<br/>
<br/>Pokiaľ ide o pohlavnú dospelosť, je rozdiel termín pohlavná dospelosť a prvé párenie. Pohlavná dospelosť je výskyt dozretých pohlavných buniek na vaječníkoch. To sa zistilo vo veku 4 - 5 mesiacov. Či sa ta samička bude pariť o mesiac, alebo o jeden a pol roka už je vec miliónov vonkajších faktorov, ktoré to ovplyvňujú. O skorom nástupe pohlavnej dospelosti a párení tohoročných samičiek hovorili už naši dedovia - a v tých časoch ešte o klietkovom chove zajacov nikto ani len nesníval.
<br/>
<br/>A odkiaľ si už len vynašiel, že stres urýchľuje nástup pohlavnej dospelosti, to mi je novinka. Pohlavná aktivita je odrazom welfare zvierat, ak je zviera stresovane, tak sa jednoducho neparí!!! Ty máš chuť na sex, keď si v strese!!!! Urýchlenie nástupu pohlavnej aktivity v zajatí je ale možne, ale z iných dôvodov a to je regulovaná mikroklíma, a hlavne dobra výživa a nie určite stres. Ak poznáš fyziológiu stresových mechanizmov, určite vieš, že dlhodobý stres nemôže pomôcť nástupu pohlavnej dospelosti.
<br/>
<br/>Keď strieľaš gravidne zajačice v novembri, koľko mladých vyberieš za sezónu z materníc zajačíc??? Prečo si to nezdokumentoval a nepublikoval??? Prečo robíš proti vlastnému presvedčeniu a poľuješ na zajace v čase, keď sa podľa Teba pária??? Ak sú zajačice kotne ešte v novembri, ver tomu že je to výsledok globálneho otepľovania a je to EŠTE obdobie párenia z leta a nie nástup novej sezóny reprodukcie. Ako si sa dočítal, tak na juhu Európy je to už bežne, že tam kde je teplejšie sa zajace paria po cely rok.
<br/>
<br/>A kľudne sa rozpíš, budem rád, keď si budem mat s kým prediskutovať niektoré veci, Pokiaľ ma niekto argumentami presvedčí o inej pravde ako poznám ja, nebránim sa, možno máš pravdu, no rad si nechám vysvetliť ako a prečo je to tak.´´
<br/>
<br/>S pozdravom Peťo
<br/>
<br/>Zdroj: Ing. Peter Šmehýl