Doporucujem ti precitat zakon o zbraniach a strelive,potom mozem s tebou pokracovat v debate synak.Ak by si nevedel,co mam na mysli,pokojne sa spytaj...
Povedz,kde si ty robil,u koho zbrojak?:liar: Co ti hovori napr. toto:
<br/>"prebíjané strelivo - laborované strelivo pre vlastnú
<br/>potrebu na športové alebo poľovné účely za
<br/>použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa
<br/>používajú nové alebo už použité komponenty "
<br/>
<br/>Zakon o zbraniach a strelive,§2,pismeno d,ods.1. Uz tusis?
<br/>
<br/>Pozri,dalsia debata tazko niekam povedie takymto stylom.To,ze sa tu ohanas tym,kolko zeleza mas naskladaneho doma v skrini,mozno ohuruje kamosov v pri pive,rozhodne nie mna.Ide skor o to,ci aspon niektoru z nich ovladas do tek miery,ze aj vysledok v terci,alebo na zveri stoji po kazdej jednej rane za to? Co planujes po 9,3x62 na tie stokilove kusy? Ze vraj sa vracia do obluby .416 Rigby...
Lovec - vsimol som si, ze pouzivas slova takmer 100% ako stefan49., nekopirujes nahodou jeho vedomosti??
<br/>
<br/>Pozri, inak ja som s tebov nemal v plane debatovat, ja nie som expert od streliva. Chcel som len vediet, ci poznaju polovnici rozdiel na zveri strelenej S&B a RWS.
<br/>Ty si sa toho chytil, ale v podstate si my neodpovedal, len si ma zacal presviedcat o tom, ze tvoje naboje su naj. To ma vobec nezaujma ktore su naj a ktore na h....o.
<br/>
<br/>Povedz mi ako reaguje diviak po zasahu 30 06 S&B a tvojim vyrobkom s rovnakou energiou, vahou a podobnou konstukciou strely.
<br/>
<br/>Neviem na co tu vsetkych presviecas o tom ze S&B je zle.
<br/>
<br/>Tym zakonom sa moc neohanaj , neverim, ze si ani jednemu kamosovy nikdy v zivote nedal tvoj naboj na skusku.
<br/>
<br/>Ty 9.3 nepotrebujes, lebo svoju 30 06 naladujes plnu prachom a energicky to je este silnejsie ako moja 9.3
Samozrejme,napis mi na mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. ,tam sa mozeme dohodnut.
Ehm,bez urazky-kopirovat stefana49?To nemozes mysliet vazne....
<br/>
<br/> Co sa tyka nabojov-moje su urcite najlepsie pre moju pusku,lebo su pre nu postavene-o tom nie je co debatovat...
<br/>
<br/> Chces vediet rozdiel-spociatku som aj ja pouzival 11,7g HPC od S&B.S tych niekolko desiatok diviakov nim ulovenych ani jeden nepadol v ohni,a kazdy jeden mal znacne poskodene maso v oblasti vstrelu.V oblasti vystrelu ani velmi nie-pretoze priestrely sa jednoducho nekonali-nablizko sa gula rozpadla,a ak to bolo dalej,tak uz nemala energiu,a navyse sa takmer nedeformovala-typicky problem starych striel od S&B-konstantna hrubka plasta strely s prilis tvrdeho materialu.To vsetko mozes mat za skvelu cenu v kazdom obchode so strelivom.Ano,diviaci padali,ale moje predstavy sa od tohto dost zasadne lisia.
<br/> S mojim nabojom? 14,3g poloplast toho diviaka v 90% pripadov prestreli,pricom straty na mase su neporovnatelne,a to je dost dolezita vec.Nehovoriac o tom,ze ak na spolocnej strelim v behu nie na komoru,ale na lopatku,tak ten kus rozhodne neprejde aj 100 a viac metrov,ako v pripade ceskeho streliva.Skor to bude vacsinou do 10,mozno 15 metrov,aj to uz je velky a vitalny (+150kg) kus.
<br/>
<br/>Nepresviedcam ze S&B je zly-s novymi strelami od Hornadyho.Sierry a Barnesa je to pouzitelne.Vyslovene zle su ich povodne strely SP,SPCE,HPC.
<br/>
<br/>Zakon je na to,aby sa dodrziaval-co si domyslas ty,je len a len tvoj problem.
<br/>
<br/>9,3x62 a .30-06 nie su vhodne na porovnavanie,aj napriek takmer zhodnej dlzke nabojnice.
Povedz,kde si ty robil,u koho zbrojak? Co ti hovori napr. toto:
<br/>"prebíjané strelivo - laborované strelivo pre vlastnú
<br/>potrebu na športové alebo poľovné účely za
<br/>použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa
<br/>používajú nové alebo už použité komponenty "
<br/>
<br/>Co tým chcel básnik povedat?
Páni, keď PID začínala, tak tu boli zväčša pekné konštruktívne debaty poľovníkov, nepoľovníkov, priateľov prírody. Postupne, čo je čitateľné v každej téme sa tu stretávajú a odbavujú ješitní špičkoví odborníci z oblasti strelectva, poľovníctva atď.
<br/>Skúste sa nenavážať jeden do druhého, niekedy možno stačí to čo človek napíše si ešte raz prečítať a vymažete to - verte aj ja som to párkrát takto urobil. Pomáličky to tu vyzerá ako debaty na fórumoch ochranárov, psíčkarov a pod.
<br/>Má to zmysel, stále sa len doťahovať o trošku fazule?
<br/>Keď čítam príspevky niektorých odborníkov - klobúk dolu, toľko skúseností, že mi to pripadá, akoby na slovensku lovili iba piati poľovníci - lebo toľko zveri čo už ulovili za tých pár rokov, to je fakt super - a tie skúsenosti, no sláva ešte že existujete, bez vás by poľovníctvo ani nefungovalo.
<br/>Skúsme to vrátiť do normálu a baviť sa o kontrétnych problémoch, skúsenostiach, poľovníctve, ochrane prírody, strelectvu - ale bez osobných invektív. Myslím, že takýto bol zámer ľudí, ktorí túto databázu vytvorili.
<br/>Ja len takto skromne!
<br/>
Lovec_1 - odpovedal si mi ale nie konkretne na to co som sa pytal. Skus este raz
<br/>
<br/>Povedz mi ako reaguje diviak po zasahu 30 06 S&B a tvojim vyrobkom s rovnakou energiou, vahou a podobnou konstukciou strely?
Skúsme to vrátiť do normálu a baviť sa o kontrétnych problémoch, skúsenostiach, poľovníctve, ochrane prírody, strelectvu - ale bez osobných invektív.
<br/>
<br/>Tvoje slova su sice dobre myslene,lenze treba uvazit,ze existuju aj ludia,u ktorych je objem nadobudnutych skusenosti z urcitej specifickej oblasti podstatne vacsi ako u inych.A tak v pripade pololaickych otazok typu "co je lepsie S&B alebo napr. RWS" alebo "rozoznas tu a tu strelu" to moze vyustit v ostrejsiu diskusiu.Slovo "synak" nie je invektiva,skor ma zlahcit pohlad na vec.
<br/>
<br/>Vies,v tej teme sa spaja viacero veci,ale vsetko na konci vyusti do jednej otazky: Kolko to stoji? A tu je kamen urazu,nie je myslitelne po ziadnej stranke niekomu vytykat,ze si nemoze dovolit kupit skatulu RWS EVO,alebo Federal Premium.Lenze na opacnom konci spektra lezi otazka,co moze pre revir v globale urobit clovek,pre ktoreho je uz takato vec problemom?
<br/>Po tychto riadkoch samozrejme ocakavam vseobecne odsudenie,ale uz ked som to nacal,tak dokoncim...
<br/>Za tie roky(hlavne pocas minuleho rezimu)urobila ista cast polovnikov,ktori dnes mozno patria do socialne slabsej skupiny,obrovsky a nepopieratelny kus prace pre prirodu.Lenze sucasna doba posuva vykon prava polovnictva do velmi komercnej roviny.A to je pre skupinu ludi,ktorim polovnictvo(myslene lov zveri)tvori znacny prijem suroviny do mraznicky,dost velky a zrejme neriesitelny problem.Tym ich samozrejme nedavam do jedneho vreca.
<br/>......chcel som pokracovat,ale ako napisal eso-treba citat po sebe-a uz sa dost odklanam od temy.
<br/>Ak sa chce niekto o tom bez vzajomneho odsudzovania bavit,pri akceptovani logickych argumentov,a nevyhnutneho uznanania reality sucasnej doby-mozeme pokracovat v teme,kde sa to bude viac hodit.
Pravdu mas, ale nie uplnu. Aj soc. slabsí moze pre revír byt prínosom. On totiz niekto musí aj makat a nie len cvakat. Takze moze byt ak sa po ludskej stránke nikto nevyvysuje a neuzurpuje si si polovníctvo len pre seba fajn spoluzitie. To co nemá ulietaný podnikatel cas odmakat na brigádach, doplnia iní. jeden zacvaka materiál, druhý z neho postavia posed-príklad. Ani prachy nie su vsetko...
ako reaguje diviak po zasahu 30 06 S&B a tvojim vyrobkom s rovnakou energiou, vahou a podobnou konstukciou strely?
<br/>
<br/>Ak sa pytas takto,a tie dva odseky ti nepomohli,tak skusim odpovedat takto:
<br/>
<br/>.30-06 od S&B moze mat s ich klasickymi strelami (SP,SPCE,HPC)vo vahe 11,7g v povedzme 100 metroch rychlost okolo 760m/s a nejakych 3400J dopadovej energie.
<br/>Diviaka vo vahe okolo tych 100kg pri zasahu komory v drvivej vacsine pripadov neprestreli(mne 11,7g HPC nepreslo ani raz),a strela sa rozpadne.Nasledok-velmi pravdepodobna nutna dohladavka,s istotou hraniciace rozsiahle podliatiny.Pri zasahu na lopatku este horsie.
<br/>
<br/>Naboj odo mna nie je dost dobre porovnavat,takze si myslim,ze exaktnu odpoved nebudes mat,ma vyssiu vahu,rychlost v 100 metroch ma 718m/s a energiu 3688J.Zdanlivo nie velky rozdiel v energetickom potenciali,avsak prax hovori ze ten zasadny rozdiel spociva v milionkrat omielanej dolezitosti konstrukcie strely-a v jej vahe.
<br/>Preto tento "o kusok" silnejsi naboj toho diviaka takmer vzdy prestreli (mne zatial zakazdym),strela sa neroztriesti,nedojde k tak vyrazemu poskodeniu diviny,a zver nie je potrebne dohladavat.
<br/>
<br/>Toto je pomerne dost konkretna odpoved,ktoru ti viem dat.Neviem ci ti staci,ale ak chces s toho usudzovat,ze aj po S&B ten diviak padne,tak naco potom kupovat drahe naboje,tak dalsia diskusia bude postradat zmysel.Dufam vsak,ze si natolko objektivny,a vidis,ze s toho plynie dost jednoznacny zaver,preco investovat do kvalitnej municie.