Myslím, že u střelby z kulobroku na společných lovech jde tak trochu o vyšší dívčí. Myslím tím "tupl". Když se střílí na pomalu odcházející zvěř je to relativně v pohodě. V rychlém pohybu je velký rozdíl v předsazení kulí a v předsazení slugem, což je dáno rychlostí střel. Kdo si to při střelbě neuvědomí, může být zklamán. Je-li malá pravděpodobnost výskytu lišky v leči a jsem-li střelec na štontu, upřednostňuji solo kulovnici.
Súhlasím. Sólo je sólo i keď vydarený gulobrok tiež nie je na škodu. Svoju sólo guľovnicu prebíjam rýchlo, nedávam ju dolu z pleca a cítim sa bezpečnejšie ak mám naládovaných 5 nábojov. Stalo sa mi už, že som zasiahol prvým a štvrtým, takže pre mňa je sólo na 1. mieste. Niekedy som uvažoval, že kúpim na spoločné ZH 8x57 JRS - hlavne kvoli ťažkej strele - nahováral som syna, ale aj on chcel len solo guľovnicu. A nerád trieskam po líškach brokom, ak mi môže prísť kapitálny kanec.
Ak hovoríme o rôznom predsadení..jednotná strela-gula mám určité skúsenosti z čias ked som male ešte guľabrok.. páni robí sa to takto: prvá rana je s ball a až druhá má byť guľa veľa razy sa mi to osvedčilo, ako lovci hovoria guľa je rýchlejšia a dalej doletí, preto najpv strela z brokovej hlavne... inak aj ja mám už iba solo a nerobí mi problém vypáliť aj viac rán po sebe, no a mám aj brokový automat na 5 rán keby bolo treba strielať rýchlejšie...)))
Akela videl som na jednej spoločnej poľovačke jedného majstra duplovať so Sauerom 200 a to bolo ako gulomet 3 diviakov na 3 rany odvtedy na ten Sauer neviem zabudnúť... no nie je to iba v puške ale aj v šťastí a hlavne výborný strelec.. páni kúpte si to čo Vám najlepšie sedí v pleci a čo sa Vám aj páči... radšej dlhšie pošetriť ale potom radosť a pohoda pri love, veľa zážitkov a minimum neúspešnej dohľadávky Vám želám, ...
Zkoušel jsem "z plece" táhnout a přebíjet a neustále při tom táhnout Marlina(jestli jsem to dobže napsal:]) a hoši to je fofr. Byl na něm průhledový kolimátor Winchster.Vlastní ho kamarád a s jeho střeleckým uměním je schopen "je nasázet" bez odsazení z ramene do 10 centimetrového kolečka na 70 metrů možná tak za 10 sekund. Johny by možná mohl vyprávět
Je to tak, podľa môjho názoru neexistuje do pohonu lepšia zbraň ako Marlin s kolimátorom ... možno tak nejaká automatická guľovnica, ale to už nepokladám za poľovačku ...
Do pohonu, tak ako Johny, nosím Marlina a s Docter sightom je bez konkurencie. Skús, ak máš možnosť, na štande guľovú kozlicu alebo dvojaka. Ak to budeš mať odskúšané, na 99% budeš so mnou súhlasiť, že na stanovišti, s hrubou guľou je to jedinečný zážitok a popritom je to už aj prestížna záležitosť. Na rozdiel od iných ja sa to nehambím priznať. Sólo zase na individuálnu poľovačku. Brokovnica bola vymyslená na malú zver a tam aj patrí. Strieľať z nej jednotnú strelu a ešte ju aj vychvaľovať je z núdze cnosť. Určite týmto svojim názorom vyvolám nevôľu hlavne všeodborníkov, ktorí rozumejú od lukostreľby, cez ornitológiu až po kynológiu všetkému, a popri tom im na poľovnom lístku ešte ani farba neuschla, alebo dokonca niekde tlačia školské lavice a na ten vytúžený poľovný lístok ešte len čakajú, ale to už je ich problém.
Jen technický dotaz pro ty kdo vlastní, či vlastnil Galašku. Daří se vám přebíjet v rameni, aniž by se vám vzpříčil nový patron nabíjený do komory? Mě se takhle přebíjet nadaří a když už to vyzkouším, tak podle podle toho vypadají špičky kulí. (SaB SPCE) ;/
Idem kúpiť guľovnicu a potrebujem sa poradiť. Neviem sa rozhodnúť medzi 8x57JS a 308W. Výber streliva nehrá úlohu, budem strieľať RWS TIG, tak je mi to jedno. Ide mi len o kaliber. Skúste nejaké pre a proti. Ďakujem.
Ak môžem-Akela skús si zohnať,okrem iného-Katalóg zbraní,Hubertlov VII.ročník
<br/>Sú tam zaujímavé hodnotenia kalibrov.Želám veľa úspechu pri výbere.
<br/>ahojki
Výberom zbrane s jedným alebo už druhým kalibrom nič nepokazíš v obidvoch je TIG vynikajúca, u mňa ako som to už viac krát uviedol to je strela č.1. Tie rozdiely sú veľmi malé, ale snáď by nejaké to plus hralo pre 8 mm. 308 má pri lahšej Tig, len 9,7 g. vyššiu ONV 176m, kdež to u 8x57JS, 12.8g je to 164m.