čau Akela vieš posunúť kontakt na toho pána? Potrebujem urobiť pažbu na môj ,,ruský ropovod,, a vzhľadom k nadobúdacej cene zbrane by som sa rád priblížil k tej cene čo si napísal ty
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. pošli kontakt aj na seba cinknem ti
No možno zas bonzujem viac ako treba, ale kzuzana to má za sebou. Dnes sa rozložila na dva kusy. Výsledkom je viac ako 4 kilový junák, následník trónu a verím že aj pokračovateľ v puškárskom remesle. Tak želám v mene svojom aj v mene redakcie PID Zuzke, Milanovi aj krpcovi nech sa im darí a hlavne nech sú zdraví. Ostatné príde aj samo. Ešte raz blahoželám
Páni puškári, zaujímalo by ma čo by sa stalo keby som si dal na ZG47 kal. .30-06 spring. skrátiť hlaveň na cca 52cm? zaujímalo by ma či je to možné, rozumné a aký by to prípadne malo vplyv na strelbu.. dakujem..
Pokiaľ nechceš zachovať tú určitú historickú hodnotu, tak to skrátenie hlavne nebude mať vplyv (alebo v poľ. praxi zistiteľný vplyv aj keď sa jedná o razantný kaliber) na pracovnú hodnotu zbrane. Prachová náplň vyhorí zhruba v dvoch tretinách 60 cm hlavne, teda do 40 - 45 cm. Dåžka nad 50 cm teda nemá problém. Nezmení sa ti teda rozptyl ani balistika (resp. zmení sa nepodstatne pre poľ. prax). Ja som si dal skrátiť IŽ 18 7,62x39 na 50 cm. Úplná spokojnosť. A ešte keď tam dáš celopažbu tak získaš omnoho atraktívnejší vzhľad. Ale nech sa vyjadria puškári či je to vhodné robiť s opotrebovanou hlavňou, pretože moja IŽ bola skoro nová a teda hlaveň v celej dåžke bez opotrebovania. Ale ja mať ZG tak ju nerúšam. Zetky a ZGčky naberajú na hodnote raketovým spôsobom, pozri si inzeráty.
Pri tomto skracovaní hlavne by som bol opatrný pretože:
<br/>hlaveň pri výstrele kmitá po sínusovke, je to akýsi "votknutý nosník" a štandartné dåžky hlavní nie sú dané náhodne, ale s určitou empíriou, tak aby sa ústie hlavne pohybovalo niekde okolo 0 a teda by sa mohlo stať, že pri skrátení hlavne ju skrátiš tak, že ústie bude mať max. kmit v sínisovke a teda zbraň bude vykazovať väčší rozplyl. Nedokážem ale posúdiť, či to vôbec pri loveckej, alebo terčovej streľbe poznáš, resp. či sa to skrátenie hlavne negatívne prejaví pretože praktická streľba je vykonávaná do možno 200 m? Určie je ale aj dåžka hlavne rozhodujúca pri kanónoch strieľajúcich priamu streľbu na väčšie vzdialenosti ( do 2 km ), kde okrem úsťovej rýchlosti, rotácie strely ... je potreba maximálne eliminovať kmit ústia spôsobeného výstrelom. Ďalej pri skrátení hlavne musí byť úsťový rez ( ukončenie drážkovanej časti hlavne ) absolútne kolmý na os hlavne, pretože inak by sa mohlo stať, že zbraň v rozsahu nastavenia zameriavacieho ďalekohľadu ani nenastrelíš. Prajem hodne zdaru, ale sobne by som to nerobil.
vieš toto čo si napísal možno je pravda o tých sínusovkách a podobne ale to sú všetko poučky ktoré prichádzajú od takých ujov ktorý sedia v labáku a berú nekresťanské peniaze za nič tak musia vykázať aj nejaký výsledok...ja som kúpil od Waltra 8-čkové hlavne o dlžke 750mm a potrebujem 550mm dlhé hlavne čo mám podľa teba teraz spraviť s nulovým bodom aby hlaveň nevybrovala...dám ti odpoved: urobím to čo robia zbrojovky na celom svete.Stiahnem hlaveň a potom ju upichnem na potrebnú dľžku, ukončím ústie s nástrojom na ukončovanie ústia a potom ho perfektne vyleštím.ak si myslíš že som sa netrafil do nuloveho votknutého nosníka veľmi sa mýliš....
ved si kúp hotovú 8-čku CZ-UB alebo starého mausra a zbrojár ti s toho urobí zbraň ako lusk no samozrejme si priprav aj tučnú peňaženku lebo ťa to určite vyde drahšie ako nová zbraň