"Pán JFA":
<br/>1. S tlakmi meranými metódou crusher tu nestraš, žijeme už v treťom tisícročí. Zrejme to (narozdiel od teba) postrehli aj v komisii C.I.P. a v ich originálnej norme, ktorú mám k dispozícii, som už žiadne tlaky merané ináč ako piezoelektricky a vyjadrené v baroch nenašiel (hľadané skusmo). Volajú to transducer. V českej norme z júla 1997, ktorú tiež už pár rokov mám poruke, sú síce udané aj archaické valčekové hodnoty tlakov na ktoré sa odvolávaš, ale ti uniklo (skôr si myslím, že si to účelovo zamlčal - ale ponúka sa aj možnosť, že máš v tom chaos), že sú tam uvedené aj hodnoty merané piezoelektricky a to je tých mnou pre 16-ku uvádzaných 780 barov (alebo 78 MPa). Ty radšej neuvádzaš žiadne jednotky (lebo nie sú na predmetnom mieste ani v českej norme), takže len mimochodom, pre tvoju orientáciu: jednotkou pri zastaralej meracej metóde tlakomernými valčekmi (crusher) je CUP (Copper Units of Pressure) a nie obvyklé jednotky tlaku (bary alebo MPa). A toto tam tebou citovaní bratia česi zrejme zabudli rozlíšiť. Alebo si snáď myslíš, že pre jeden a ten istý náboj existujú normalizované dve rozdielne hodnoty tlakov a máme na výber? A ešte ďalšia informácia pre teba: k bratom na rozumy nemusíš, takéto prepisy C.I.P. sú aj v slovenskej verzii (STN), a zatiaľ ako jediné sa držia oficiálnej sústavy jednotiek SI a tlaky uvádzajú v MPa.
<br/>
<br/>2. Mňa na normy neodkazuj, plačeš na nesprávnom hrobe. O mojej bohatej výbave literatúrou z oblasti zbraní a streliva sa dá snívať a ubezpečujem ťa, že to nemám na parádu, ale že sa v tom prehrabujem častejšie ako nejeden kňaz v Písme.
<br/>
<br/>3. Normalizovaný maximálny tlak pre náboj 8x57JRS podľa C.I.P. je 3300 bar a nie 2700 bar ako uvádzaš. Tvoja otázka, že o koľko sa prekračuje norma je v tomto kontexte nezmyslom. Dá sa takto opýtať, ak niekto vyrobí náboj, ktorý by mal tlak vyšší ako je stanovený v norme.
<br/>
<br/>4. “Pán Johny” nemusí ďakovať ani Krutému, ani konštruktérovi ZP, ale faktu, že 45-70 Government namáha baskulu silou len o cca 15% väčšou než brokový náboj 12/70. Je to teda oveľa lepšie ako by hovoril pomer normalizovaných tlakov. A to je pri použití bežných konštruktérskych bezpečnostných koeficientov hodnota, pri ktorej je mizivá hrozba aj tormentačnej havárie, aj neskoršej únavy materiálu. Zámenu brokových nábojov som neurobil náhodne, konštrukcia baskule u ZP 45 a ZP 47 (kaliber 12) je identická, až na jej šírku a kaliber 12 skutočne namáha baskulu väčšou silou než 16, čo by ale nebolo v súlade s tebou uznávanou dletantskou metódou (pomer tlakov).
<br/>
<br/>5. Na tému o namáhaní baskule, kvôli ktorej vznikol môj minulý príspevok (aj tvoja reakcia) polemizovať nebudem. Jednoducho preto, že problematike nerozumieš a ja tu školiteľa robiť nemienim. Ale doporučujem ti urobiť si jasno v základných fyzikálnych pojmoch ako sú tlak a sila. Tebe to akosi splýva do jedneho a tu je príčina toho, že žiješ v omyle. Myslím, že zdatný stredoškolák by ti pomohol, aj keď sa mi marí, že základné veci okolo tlaku a sily sa vyučovali už na ZDŠ.
<br/>
<br/>No a teraz už radšej nechajme priestor osvedčeným diagnostikom…..