Som síce v rekonvalescencii z narcizmu, ktorý mi tu diagnostikovali nejakí papoľnatí aroganti, ale naďabil som na silnú a pre mňa neodolateľnú provokáciu, takže si dožičím krátku vychádzku. :]:]:]
<br/>
<br/>Priatel, celkom tak ako píšeš, to nefunguje (mimochodom, tebou uvádzanú hodnotu 680 bar =68 MPa pre šestnástku v C.I.P. tabuľkách nenachádzam, a to ani v originálnych, ani v ich slovenskej verzii). Keby to bolo len o porovnaní maximálnych tlakov, bolo by to jednoduchšie, ako to naozaj je. Až tak zložité to síce zas nie je, ale je to niečo, čo na rýchlokurze v Uh. Brode neučia (aspoň neučili pred pár rokmi keď som tam chodil), takže od väčšiny puškárov sa takého výpočtu nedožiješ (najmä nie od takých, čo si odpľúvajú pred najmenším náznakom teoretického aparátu). Namáhanie baskule je samozrejme tlakom úmerné, ale nie je to jediný faktor, ktorý do toho vstupuje. Podľa tvojich úvah by bola baskula pri 9,3x74R namáhaná voči šestnástke viac o cca 336% (beriem hodnoty z C.I.P.), kým v skutočnosti to je cca o 73%. Keby to bolo tak, ako píše JUMBO, že stačí otvoriť “…nejakú hrubú knihu z CIP normamy…“, znamenalo by to, že napríklad náboj 12/70 namáha so svojim tlakom 74 MPa baskulu menej, než 16/65 s tlakom 78 MPa. Samozrejme že to tak nie je, opak je pravdou, uvedená dvanástka namáha baskulu cca o 12-13% viac.
<br/>Aj keď predpokladám, že česi nerobili pred desiatkami rokov tetku zetpečku zo žiadneho blata, porovnávať rozmery jej baskule s nejakým novým Merklom pokladám za alchýmiu. Za alchýmiu pokladám aj spoliehanie sa na to, že baskula je predimenzovaná a že tormentačná skúška to celé preverí. Preverí síce základnú vec, že statické jednorazové parametre konštukcie sú OK, ale pri veľakrát opakovanom namáhaní, aj keď tlakmi o nejakých 23% menšími, by som radšej až tak veľmi neprekračoval hodnoty namáhania originálnym kalibrom, na ktorý bola zbraň konštruovaná. Už aj preto, aby som nemusel zbraň reparovať na vzniknuté záverové vôle príliš skoro. Takže tajfi asi vie, prečo odhováral johnyho od kalibru 8x57JRS a nahovoril ho na government. Ozaj JUMBO, a či vieš, že 444 Marlin namáha baskulu o vyše 5% viac než 9,3x74R? A že jej pôsobenie je len o necelých 6% menšie od kalibru 7x65R, ktorý už jednu staršiu českú baskulu dokázal rozpárať? Ak by si bral len hodnoty tabuľkových tlakov, tak by to bolo o čosi priaznivejšie (bolo by to bližšie k deväťtrojke a ďalej od sedmičky), ale opakujem, tlak nie je v tomto prípade jediným parametrom, aj keď je rozhodujúci.
<br/>Ja tu nejdem rozdávať rady ani puškárom, ani ich nadšeným zákazníkom, ale podľa mňa bezpečných guľových kalibrov s okrajom k tetke zetpečke až tak veľa nie je. Okrem spomínaných 45-70 Gov. a 30-30 Win. tam radím ešte archaický 9,3x72R a tiež pomerne novú „ceruzku“ 6x70R (s ktorou mám práve rozrobený bixový zväzok). Kaliber 8x57JRS pokladám za hraničný a prípadne 9,3x74R, ale už so znamienkom „?!“, ja osobne by som si ho nedával.
<br/>Takže aj keď priatel vyslovil svoje závery na nie celkom korektných východiskách, v podstate mu dávam za pravdu…
<br/>P.S. Bubi, ak sa tie fotky týkajú tejto témy, čo predpokladám, prosím zaslať aj na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Ďakujem. A nechcem tvrdiť, že len kvôli tomu som si dal robotu s týmto príspevkom… :]:]:]