poslal: Kobra25. Apríla 2009., 18:12
<br/>K tým tvojím jatkám: ja som tam videl iba jedného šakala, ktorý si odniesol placentu. Opakujem - odniesol. Mohol ju na mieste zožrať, pretože ho nikto neohrozoval. On si ju však iba odniesol a ako je u šeliem známe, zvyknú si "starinu" /kam patrí aj placenta, ako "súčasť" dospelej samice/ zahrabať "na horšie časy". Ide však skôr o rozklad, akési predtrávenie. Alebo takto - ak by išlo o jatky, určite by sa tam zbehlo oveľa viac šakalov, hyén, levov,... Ulovila tam ešte jedna levica dospievajúceho pakoňa, čo bolo poznať podľa nie príliš hrubých rohov. Toho potom, ako obzvlášť "šťavnatý steak" ozobali supy až na holé kosti. Takže žiadne jatky práve rodiacich sa mláďat sa nekonali. Ten dokument mám natočený a práve som si ho ešte raz prezrel. A o "odbornej" úrovni okomentovania uvedených dejov z prírody svedčí táto veta: "Rodiaca matka dokáže zastaviť pôrodné kontrakcie a zo stádom odísť do bezpečia". Tak mi vysvetli, do akého bezpečia na otvorenej pláni sa môže rodiaca samica dostať? Teda, kde je tam také miesto, kde by sa nedostali levy, šakaly, atď.? Pravda je presne opačná - o takú korisť nijaký dravec nestojí. "V jednote je sila". To tvrdil Ján Žižka z Trocnova, ale pre prírodu to neplatí. Je pravda, že dravce 24 000 mláďat naraz nezožerú. Ale ony nežerú iba 1 deň. V ďalšie dni by to určite stíhali. Ciciaky ich však nelákajú. Až po začatí konzumácie tuhej, bylinnej potravy. Potom si odžerú svoj diel, ale aj tak musí ostať časť mláďat na doplnenie reprodukčnej časti populácie. Presne tak, ako to robí každý chovateľ domestikovaných zvierat. V jednote je sila - platí pre armádu, kde proti sebe stoja dve rovnocenné armády. Pakone a levy však nie sú rovnocenné armády. Levy útočia a pakone sa bránia. Nie naopak - pakone predsa nelovia levov. Pakone neprosperujú preto, že žijú v superstáde, to je blud. Ale preto, že zo strany dravcov je menší tlak, ako by bol potrebný. Čiže - dravcov je málo. To platí aj pre soby v kanadskej tundre, bizóny na amerických prériách, atď. Ale platí to aj pre živočíchy, ktoré nežijú nie že v superstádach, ale ani v stádach. Napr. antilôpka Dik dik, vážiaca v dospelosti 2 kg, ktorá žije osamote a po celej Afrike. Podľa tvojho argumentu by už mala byť dávno vylovená. A s tými tuleňmi si už celkom vedľa. Ak by som ti mal veriť s tým prežratím medveďov, koľko trvá také prežratie? Deň, dva,...? A čo potom? Tulenie mláďa je 12 dní na pevnine bez akejkoľvek ochrany, navyše hlučné. A po ďalšie - rodia sa na konci zimy. Teda po zimnom hladovaní medveďov. Nie po prežraní. Nigel Marven tam však nijakého medveďa nevidel. Ani iného dravca. Ak by tam boli, gravidné tulenice by sa ani neodvážili vyjsť z vody a museli by rodiť v nej. Čo by bolo pre mláďatá katastrofou. Na tvoju reakciu sa nedá neodpovedať. Kto z nás dvoch, resp. troch /aj dokumentaristov/ má pravdu nech posúdia nestranní čitatelia, ale klamstvom, či nedomyslenými tvrdeniami sa živiť nenechám. Každý máme svoje vedomosti, úsudky a o ich váhe nech rozhoduje každý sám. Vieš, ako sa hovorí: Je lepšie raz vidieť, ako 200 krát o tom počúvať. Čiže - ja keď vidím na pláni v dokumente tulenice s mláďatami a nijakého prežratého medveďa, tak mi o tom zbytočne budeš 200 krát hovoriť, že tam sú. Ako aj 200 ďalších pisateľov. Nadávať a urážať niekoho za jeho názory je slabosťou nadávajúceho. Nie adresáta.:I