poslal: Kobra8. Apríla 2009., 12:57
<br/>Pre Ondreja z Pokecu. Ale aj pre ostatných. Včera som čítal na Pokeci, že podľa teba moja teória o "nechutnosti" malých zajačikov zlyhala. Odkazuješ ma na Hubertlov. Dúfam, že je to článok z čísla 1/2009, str. 10., od Ing. K. Arvaya: "Stratégia prežitia mláďat srstnatej zveri". Už prvá veta je nepravdivá o tom, že mláďatá sú ohrozené nepriaznivým počasím. To by im evolúcia nedávala dátum narodenia na zimné mesiace. Dôkazy sú už tu, na týchto fórach, kde viacerí diskutujúci píšu, že januárové vrhy zajačiat sú vo veľmi dobrom stave a očakáva sa dobrý rok na zajace. Uvidíme. Január bol najmä v prvých troch týždňoch mimoriadne tuhý a snehový. Ale ja tomu aj tak verím. Aj včera na STV 2 v regionálnom denníku kompetentní odborníci informovali o výbornej kondícii zveri vo V. Tatrách po tohtoročnej vraj tuhej zime. Žiadna zmrznutá zver. A keď vo vysokohorskom najextrémnejšom prostredí na Slovensku prežila zver vo výbornom stave, potom ako mohla trpieť v strednom a nížinnom prostredí? A o prežívaní "ciciakov" už som spomínal dokument N. Marvena z Arktídy o tuleňoch, v ktorom gravidné tulenice vychádzajú na breh /cez jeden otvor v ľade o priemere 0,5 m vyjde až 40 tuleníc/, kde sa rozmiestnia po zasneženej a zamrznutej pevnine, ako kedysi my na spartakiáde na Strahove /každý na svojej značke/, vrhnú mláďatá /je ich tam až milión/, ale medveďov polárnych nikde. A je to ich hlavná korisť. Ako si toto vysvetliť? Iba tak, že laktujúce tulenice a nacicané mláďatá im nejdú k duhu. Nechcú ich. Navyše - matky s mláďatami, po návrate z lovu v mori, hlasno komunikujú. Medvede o nich začnú mať záujem, ale iba o mláďatá, až po 12 dňoch, kedy už začínajú brať aj tuhú potravu a kedy ich už tulenice musia ukrývať do ľadových krýh nad hladinou mora, ale až meter pod povrchom. Aby mláďa malo šancu skåznuť do vody v prípade útoku medveďa. Práve pre príjem tuhej potravy, hoci ešte s prídavkom mlieka, majú ich telá inú, pre dravce chutnú, lákavú skladbu živín. Pre dospelé medvede, ale hlavne pre medvieďatá. Preto musia byť chránené matkami, ktoré im robia brlohy v ľade a tak chránia pred medveďmi. Presne tak je to aj so zajačikmi, srnčatami, jelenčatami,... s tým rozdielom, že ich matky chránia inak, ako v brlohoch. Zajačiky sú vybavené behavosťou, ktorou ľahko uniknú líške a raticová zver berie mláďatá do čried, kde sú kolektívne chránené.
<br/>Ďalšiu fatálnu chybu autor píše, keď tvrdí, že dospelosti sa dožíva iba každý 4 zajačik. To by sme boli veľmi radi, keby mal pravdu. Pri natalite 8 - 10 mláďat by mali prežiť 2 mláďatá. Realita by potom bola taká, že by sme mali na dospelý zajačí pár každý rok o 100 % vyššie stavy. Netreba ďalej rozvádzať, že je to blud. So zajacmi by potom boli opačné problémy - asi ako s diviakmi - s ich populačnou explóziou. Ďalej o králikoch píše, že sú lepšie chránené pred predátormi, lebo sú v brlohu. Pred akými? Možno pred orlami, výrmi, vlkmi. Ale čo lasice, kuny, tchory? Pred nimi niet brlohu, ktorý by nemohli presnoriť.
<br/>odpovedať na toto
<br/>
<br/>poslal: Kobra6. Apríla 2009., 17:25
<br/>Podľa doterajších výskumov repa spolu s ostatnými okopaninami tvorí iba 0,5 % z celkového množstva potravy. A aj to na plochách s jej pestovaním. Takže neverím, že by repou stúpol lov zajacov za 10 rokov 10 násobne. U nás repu po poliach /po zbere/ ozobávajú skôr havrany, ako lovná zver. Zajace obľubujú oziminy, vetvičky krov, dokonca trnky. Neviem, či je za mrazivého počasia vhodné podávať dužinatú repu, keď zmrzne. Pochybujem však, že zajac vo voľnom revíri bude chrústať repné "cencúle". Zajac má k dispozícii 100 iných druhov bylinnej potravy. Kľúčovým sa mi predsa len zdá ten 15.11. Po tomto termíne už má zajac pokoj od poľovníkov. Trauma upadá, sexuálne libido stúpa.