poslal: Kobra27. Februára 2009., 11:06
<br/>Manažovať zver nemožno synchronne všetky druhy. Základom manažmentu musí byť chov zveri. Ten zasa musí vychádzať z potrieb každého druhu osobitne, pretože základom chovu je rozmnožovanie. Základom rozmnožovania je zasa párenie zveri. A keď to už rozoberáme na drobné, páreniu predchádza zrenie pohlavných buniek. Zreniu predchádza kondičný stav zveri. Donedávna som si myslel, že základom, štartovacím momentom reprodukcie zveri je gametogenéza. Teraz to už neplatí, pretože ešte dôležitejší je kondičný stav pred gametogenézou. Na prvom mieste je teda fyzický a duševný stav zveri ešte predtým, ako sa vo vaječníkoch zaktivizujú vajíčka, z ktorých /napr. srna/ počne mláďatá. Ide tu o kvantitu budúceho potomstva - či bude mať srna 1,2 alebo 3 srnčatá. Toto je najdôležitejšia fáza v genofonde zveri. Ak srna počne iba jedno mláďa, to znamená, že pred gametogenézou /akýsi subgametózny stav, pred vznikom a rastom pohlavnej bunky/ žila v pohode - nikto ju neprenasledoval, nebola chorá, skrátka žila pohodovým životom. Ak počne 2 - 3 mláďatá, znamená to, že žila stresovým životom. Vydávala viac energie, ktorú nahrádzala zvýšeným príjmom potravy a ten zasa dvíhal kondíciu do vyšších dimenzií, ale aj do horšej kvality. Výsledok - vo vaječníkoch sa zaktivizovalo viac vajíčok, ako 1. Je to ako keď z "komory" vyberiete nie jedno, ale dve až tri semená a zasadíte ich do pôdy. Ale na miesto, určené iba pre jedno semeno. Čiže ja bezvýhradne trvám na tom, aby sa zaktivizovalo iba JEDNO vajíčko. Po aktivácii vajíčok na začatie zrenia je dôležitá ďalšia fáza - gametogenéza. Od nej závisí kvalita potomstva. Tu sa rozhoduje o tom, či srnča bude plnohodnotné, vitálne, alebo nie. Ak ich bude viac ako jedno, prvotriedne nemôže byť. Po ukončení zrenia a po kopulácii už by kvalita ohrozená byť nemala. To znamená, že by som skôr, ako po dozretí a spojení pohlavných buniek, na srnu nezdvihol ani puškohľad. V praxi by to vyzeralo tak, že lov by som začal, až keď by bola každá srna plná. Zhruba od 16.8. do 30.11. Od 1.12 už začína vývoj embryí, preto srny by už bolo zootechnologicky nevhodné loviť, ale mladé a samčie jedince v nevyhnutných prípadoch aj do 28.2. Prikrmovanie vylúčené. Aj vo vysokej snehovej pokrývke sa srna dostane k nejakým drevinám, ich pukom, ihličiu, vetvám,.... To je po prvé, po druhé - ja "zalojovaniu" nehovorím zásoby nahromadené v jeseni, ale úspory získavané v zime a každodenne tým, že "komáre spia a neberú svoj kontigent krvi". Preto som presvedčený, že pre vývoj mláďat je výhodnejšia "domáca strava", podávaná evolúciou, ako umelo stravou, ktorá nie je z miestnych zdrojov. U srnčej zveri teda chovateľský, a vlastne poľovnícky rok začína subgametogenézou niekedy medzi vrhom mláďat v máji a rujou v júli, to znamená od júna. Končí lovom srncov od 16.8 do 30.9 /kým im "držia" parožky na pučniciach/, lovom sŕn do 30.11. a lovom nechovných jedincov do 28.2. Od 1.3. do 15.8. zákaz lovu. Poľovnícky rok srnca by teda začínal 1.6. Poľovnícky rok zajaca by začínal nie 1.4., ale takisto subgametogenézou - 1.10. A tak, podľa tejto šablóny, by som u každého druhu osobitne začínal subgametogenézou.