poslal: Kobra13. Marca 2009., 11:45
<br/>Ja tak isto študujem všetky možné materiály o danej problematike, ibaže každého z nás zaujíma niečo iné. Ja sa viac držím zootechnickej stránky. Kučerovci vo svojej knihe Zajíc - včera, dnes a zítra, na str. 47 uvádzajú graf, podľa ktorého vrhy spontánne začínajú 15.1.. Čiže k páreniu dochádza 1.12. podobne p. Niedoba v Myslivosti č. 9/2001 uvádza, že cca polovica populácie už 4.11.2000 bola v honcovaní. O taxácii v Nemecku uvádzajú Hell a Slamečka vo svojej knihe Zajačia zver, na str. 88. Oni to opisujú inak. Ja si to však vysvetľujem podľa Kučerovcov, Niedobu a mnohých ďalších, že ak vrhajú zajačice mláďatá už v januári, zákonite ich musí byť na jar viac, ako na jeseň. To dá rozum. A zajačí chovateľský, alebo reprodukčný rok zajaca potom nezačína na jar, 1.4., ale už prvým honcovaním, resp. subgametogenézou už v októbri. Choval som králiky, tiež som študoval odbornú literatúru o nich, tak viem o čom píšem. Na gravidné zajačice nepoľujem, ale priznám sa, že som poľoval. Vtedy som však o tom neuvažoval, pretože nikto si nad tým nelámal hlavu. Napokon ani do dnes nie, okrem mňa. Honcujúcich sa samcov so semenníkmi v miešku som na výradoch videl veľa, keď sme ich vymočovali. Ale keďže aj dnes zákon povoľuje lov gravidných zajačíc, nikto to nepovažuje za nezákonné. Nie je to antilovecký zákon, ale antizootechnický - nechovateľský. Autori neuvádzajú % gravidných zajačíc na výrade, pretože to ani nechcú uvádzať, nesledujú to. Nechcú si popudiť verejnosť proti sebe, resp. proti poľovníctvu. Sledujú iba PMV - % mladých na výrade. Na zimy a poveternostné podmienky nie je vhodné sa odvolávať, pretože tento poddruh zajaca žije a prosperuje aj v južnej Škandinávii, kde sú omnoho drsnejšie podmienky, ako u nás. Že zajac sa dožíva IBA 2 roky, tak tomu už vôbec neuverím. Kučerovci udávajú, síce iba v jednom prípade, vek zajačice 7 rokov, ale ja som presvedčený, že zajac sa dožíva viac ako 10 rokov. O dvoch rokoch možno uvažovať v klietkovom chove a mám to doložené aj od chovateľa, od ktorého viem, že zajace v strese narážajú hlavou do pletiva, z čoho má veľkú úmrtnosť. Už to napokon aj vzdal. V prírode však - ja si myslím - že ak zajac prežije všetky poľovačky. môže sa dožiť aj viac ako 10 rokov. Usudzujem tak z toho, že ak sa zídeme za mestom na zraz pred poľovačkou, ešte len vystupujeme z áut, množstvo zajacov sa zdvihne a uteká čo najďalej. To nepatrné %, čo tam zostane, to sú už len"zvedavci, samovrahovia, adolescenti". Tie, čo ujdú, sú tie, ktoré už prežili nejakú poľovačku, prípadne už boli aj postrelené. A "presvedčia" a strhnú so sebou aj väčšinu mladých zajacov. No a medzi nimi sú aj staršie, ako iba dvojročné. Antilopa Dik dik /tú som myslel/ nie je atakovaná poľnohospodárskou výrobou, to máš pravdu. Je ale ohrozovaná omnoho výkonnejšími predátormi - leopard, gepard, lev, hyena a mnohými ďalšími. Takže ani tento argument u mňa neobstojí. Máš pravdu, že samica nerodí, ako na bežiacom páse každých 45 dní. Ale tu si protirečíš - raz hovoríš o superfetácii, čiže o čo najskoršom odrodení potomstva, a teraz píšeš o prestávkach. Tak ktorú alternatívu si mám vybrať? Ja som si už dávno vybral tú prvú - zajačica má určitú sezónnu reprodukčnú kapacitu - 8 - 10 mláďat. Tie si odrodí a odchová od jesene do jari a potom si "dobíja baterky" na ďalšiu reprodukčnú sezónu od októbra. Neverím, že by si prvýkrát odrodila v zime, potom si dala "šlofíka" a v lete by si spomenula na ďalšie materstvo. To mi nejak nesedí. A s tým estrizmom neuvádzaš dobrý príklad. Je pravda, že krava môže zabreznúť kedykoľvek, tur divý však, z ktorého je domestikovaná, sa páril iba na jeseň, ako jeleň. Ešte prekvapivejšiu informáciu mám o austrálskom dingovi. Ten, ako je známe, je zdivočelým domácim psom. Vznikol teda z vlka. Ten sa pári vo februári, čiže iba raz ročne. Pes domáci, ako krava - kedykoľvek a môže sa páriť až 5 krát za dva roky. Dingo vznikol zo psa. Ale pári sa už iba raz ročne, ako vlk. Čiže sa mu vrátil pôvodný, evolúciou stanovený monoestrus v austrálskej "zime". Z čoho teda celkom zdravo usudzujem, že zajace v klietkovom chove majú narušený estrus ako pes, ale divoké majú estrus, možno aj 2 - 3, v jednom období roka - v zime. A o chlade, ako o likvidátorovi mláďat, nech mi nikto nič ani nespomína. Neverím, že by evolúcia naprogramovala príchod mláďat na svet tak, aby hneď zahynuli na mráz. Mláďatá teplokrvných živočíchov sa rodia aj do tuhších mrazov, ako sú u nás, a prosperujú. Takže o tom ani muk. Strohov znak /SZ/ - uvádza sa, že je hmatateľný do veku 8 mesiacov, teda do decembra. Čiže - zajace, ktorým zanikal SZ v 12/2008, sa museli narodiť v 4/2008. V januári/2009 už nie je hmatateľný, čo znamená, že v 5/2008 sa už mláďatá nerodia. Ak by sa rodili, potom by SZ bol hmatateľný aj naďalej. Čiže - keď tvrdíš, že zajace sa párili aj v 9/2008, potom by SZ bol hmatateľný až do 5/2009. Toto je treba overiť, pretože doteraz som informovaný iba o SZ do decembra. Uvádzaš ďalší nesprávny príklad, resp. prirovnanie s diviakmi. Diviaky to nemajú "rozhádzané" zmenou klímy a prostredia. To je ďalší blud, ktorému neverím. Pravda je taká, že je to vplyvom traumatizujúceho lovu v rujnom a predrujnom období diviakov. Viac však v predrujnom a najmä v predgametogenéznom /X./, pretože, na rozdiel od zajaca, u diviaka sa devastuje aj genofond. Je to síca málo presvedčivé, ale videl som vo februári na snehu stopy malých zajacov, odhadujem tak januárových "radekov", ďalej na Internete som si pozrel malých zajačikov na snehu a napokon na mysliveckom portáli viacerí píšu o januárových zajačikoch. O dospelosti a párení sú všelijaké výklady, ale ja si vytváram obraz podľa havranov. Práve podľa nich usudzujem, že aj bažanty, kačice a iná pernatá zver, ale aj zajac sa po prvýkrát rozmnožujú až vo veku 23 - 24 mesiacov. U havrana je známe, že vo veku 1 roka by sa ako iba "hral" na dospelého - stavia hniezdo, ako jeho rodičia, ale nikdy ho nedokončí. Až vo veku 2 rokov, a možno až troch, postaví hniezdo, riadne a plnohodnotne zatoká a zahniezdi. O vplyve stresu na pohlavnú aktivitu existujú dva protichoné vysvetlenia. Je pravda, že v strese by som nemal chuť na sex. Ale už som tu uviedol príklad líšok - naša hrdzavá je z nás stresovaná, preto v zajatí sa nechce rozmnožovať. Polárna je tiež stresovaná, ale rozmnožuje sa enormne. Prečo je to tak, je to na dlhšie rozpisovanie. V skratke si myslím, že polárna nie je až tak z nás šokovaná. Žije v ľudoprázdnych pustatinách v Arktíde, preto človeka až tak "nepozná". Kdežto naša keď ma zbadá s flintou na pleci, už z diaľky uteká. Niečo v tom bude. Kedysi som ako chlapec strieľal vrabce pre sokola /vtedy to ešte nebolo zakázané/. Keď ma zbadali so vzduchovkou, hneď sa rozleteli. Po čase už mali zo mňa taký strach, že sa rozlietavali, aj keď som nemal vzduchovku v rukách. Ale pred inými ľuďmi sa neľakali. Chcem tým povedať, že zvieratá nie sú z človeka rovnako stresované. Polárka sa menej bojí človeka, preto prijíma podmienky človeka tak, ako prijíma - chutí jej strava, je chránená pred počasím i dravcami, stresovaná je akurát pohľadom na iné líšky vlastného druhu v natesnených klietkach, čo v prírode neexistuje. Z toho potom pramení veľa mláďat podradnej kvality /vlas je najhorší/. Naša hrdzavka v klietke je stresovaná už len pomyslením, čo s ňou človek urobí, ak ju pri manipulácii chytí do rúk. Hrozí sa toho, či to ešte prežije. Ale - "symbiotické" líšky, žijúce v mestách a na smetiskách, ktorých sa človek nedotýka, sa rozmnožujú. A štandardne - iba 5 a plnohodnotných mláďat. Z toho potom usudzujem, že líška v Európe má najlepšie životné podmienky v mestách a na smetiskách. Najhoršie v poľovných revíroch. V ďalšom odstavci si opäť protirečíš - párenie v novembri. Raz tvrdíš, že zajace majú v X, XI pauzu v párení, a teraz že v novembri je to doznievanie letného párenia. Verím tvojmu prvému výkladu - viacerí tvrdia, že pauza je hlavne X, XI. O celoročnom párení na juhu Európy som ešte nepočul. Tiež si rád podiskutujem s takým, čo by mi nevyhadzoval televízor z okna. Ak by som ja niekomu v 21. storočí radil vyhodiť televízor, pešo by som sa vybral za psychiatrom a dal sa vyšetriť. Chápem, že je treba ísť aj do revíru, ale tam "ameriku neobjavím". S pozdravom Jozef!