vítam vecný príspevok. taktiež za pomenovanie niektorých príčin ... ja tomu vravím právne bezvedomie poľovníckej verejnosti, včetne slušne plateného aparátu spz.
<br/> dovolím si zareagovať na niektoré časti príspevku.
<br/> kvitujem vašu zorientovanosť:
revír je vec spoločná ! s týmto poznatkom sa veru nestretnem často, hoci je pravdivý. pretrváva názor, že vlastníkovi patrí právo poľovníctva a divia sa, že v zákone nenachádzajú formuláciu: vlastník má právo poľovať.
<br/>k hlasovaniu zhromaždenia: zhromaždenie je uznášania schopné, ak sa zídu min 2/3 vlastníkov podľa výmery. pre istotu to zacitujem:
<br/>§ 5 (4) Zhromaždenie je uznášaniaschopné, ak je prítomná najmenej dvojtretinová väčšina vlastníkov poľovných pozemkov, počítaná podľa výmery pozemkov navrhovaných na začlenenie do poľovného revíru.
<br/> (5) Zhromaždenie rozhoduje dvojtretinovou väčšinou, počítanou podľa výmery poľovných pozemkov navrhovaných na začlenenie do poľovného revíru. Priebeh zhromaždenia sa osvedčuje notárskou zápisnicou podľa osobitného predpisu.
<br/> tu už narážam na problémik, ale to je len moja úvaha.... ods. 4 : overovanie vlastníkov notárom nie je! notár platnosť, alebo pravosť vlastníckych listín neoveruje. veľmi nejasné pravidlá! tu sa stretneme podľa môjho názoru s nevykonateľnosťou zákona z pohľadu rozdrobenosti vlastníctva. údaj mp sr hovorí o 0,64 ha/vlastník. a to nie sú len pozemkové alebo iné spoločenstvá, ale často krát veľké plochy okolo obcí, tzv. záhumienky. u nás platí ,,uhorské,, dedičské právo, to jest že majetok sa dedí rovným dielom potomkami. teda počet vlastníkov narastá geometrickým radom. taktiež vysporiadavanie dedičstva je značne zanedbané. relevantnými účastníkmi zhromaždenia sa teda stávajú tí, ktorí disponujú väčšími výmerami. z toho vyplýva, že malý vlastník nemá nádej poľovať v zmysle svojich ,,ústavných práv,,. kvalita tzv. vlastníckych práv v tejto oblasti je na úrovni kyslej kapusty. rozhodnúť o nich totiž môže aj štátny úradník. táto oblasť j na dlhúúúú debatu, zatiaľ k nej iba toľko.
<br/> no a tá moja nevedomosť, alebo neistota spočíva vo výklade ods.5. ,,Zhromaždenie rozhoduje dvojtretinovou väčšinou, počítanou podľa výmery poľovných pozemkov navrhovaných na začlenenie do poľovného revíru.,, ako si vyložiť toto? vlastníci 2/3 celkovej plochy? asi nie, veď to je kritérium základné podľa ods.4. mne vychádza, že 2/3 zo zídených vlastníkov.teda 2/3 z dvoch tretín. teda 44,44% vlastníkov. tak kde je potom tá deklarovaná dvojtretinová väčšina? konzultoval som to aj s právnikmi, a dali mi za pravdu. tak potom neviem. možno sa mýlime.....
<br/>v tejto súvislosti si dovolím upozorniť, že zákon zámerne nepozná právo poľovníctva.
<br/>
<br/>snažím sa byť stručný, no moc mi to asi nejde. oveľa jednoduchšie by sa nám hovorilo, keby tieto krkolomné konštrukcie zákona o vlastníkoch boli nahradené asi takto: právo poľovníctva patrí štátu a vlastníkovi patrí nejaká náhrada za vstup na pozemky, alebo niečo v tom duchu. a je po kapuste!
súčasná úprava je podľa môjho názoru zmätočná, opierajúca sa len o časť histórie, ktorou sa oháňa...