Milá Zuzanka, Michal a mnohí ďalší,
<br/>
<br/>chcel by som Vás upozorniť na niektoré aspekty, na ktoré pozabúdate vo Vašich príspevkoch:
<br/>
<br/>1. príspevky o zastrelených psoch, ktoré väčšinou uvádzate sú zostavované tendenčne, zaujato a jednostranne. Na vyhodnotenie situácie by mala byť minimálne oslovená aj druhá strana a laickej verejnosti vysvetlené prečo k takému zastreleniu došlo podľa zákona (výkladom zákona, že k tomu došlo preto, že bol porušený ten a ten zákon, a poľovník sa správal podľa toho a toho zákona). Na zvýšenie objektivity by mohli byť oslovení právnici, či SPK (SPZ) na zaujatie stanoviska a zhodnotenie prípadu. Ako bolo v nižšie uvedených reakciách písané, hrá sa väčšinou na city diváka, aby sa zvyšovala sledovanosť (preto sú hlavné správy o vraždách, nehodách a nie o tom, že sused pomohol babičke s nákupom - toto zase pomáha napríklad v reklame, tam sa hrá na iné city).
<br/>
<br/>2. odstrel psa je následkom, nie príčinou. Keď chováš psa ako majiteľ máš najprv svoje povinnosti a potom svoje práva (zabúdanie povinností a ovládanie práv má v krvi aj istá menšina, na ktorú väčšina tak rada nadáva). Takže keď si zaobstarám psíka, mojou POVINNOSŤOU je zabezpečiť ho tak, aby mal stravu, bol očkovaný, mal vhodné ostatné podmienky, ale hlavne je mojou povinnosťou zabezpečiť jeho pohyb po okolitom prostredí v súlade so zákonmi (tu si to môžeš vyložiť ako zatvorenie do koterca, oplotenie plotu, vodenie na vodítku, nasadený košík, výcvik ....). Keď si ako majiteľ nesplníš svoje povinnosti, iným zákonom sú ti uprené aj tvoje práva, či už ti ho odchytí šarha, alebo v revíry zastrelí poľovník. Pes je zviera, ktoré sa správa tak ako mu to dovoľuje okolie, takže keď ho niekto bude každý večer alebo ráno púšťať sa vybehať po dedine a okolí, on ťa nebude poúčať o tom, že je to nesprávne. Na rozmýšľanie za toho tvora si tu ty ako majiteľ.
<br/>
<br/>3. myslím, že nemá význam polemizovať o tom, že pes a mačka sú zvieratá domáce, a nepatria do prírody bez nejakého dozoru. Ich predkovia boli lovci, a lovecké gény má každé z týchto zvierat, takže nie je až taký problém ich rozvinúť. Nebudeme si klamať, že psíky sa išli pokochať jarnými kvietkami alebo, že mačička išla skontrolovať kvalitu kosby na čerstvo pokosenej lúke. Myslieť si, že práve môj miláčik (bígl, staford, kocúrik, či nejaký oriešok) nie je schopný nič uloviť je naivné a scestné.
<br/>
<br/>4. mnohí (vrátane zákonodarcov) kričia za zrušenie možnosti odstrelu psov a mačiek, ja na to prispejem svojím áno, ale je nevyhnutné vymyslieť iný mechanizmus ako to riešiť. Nemám problém, keď si ochranárske združenia zriadia non-stop linku, kde budeme oznamovať výskyt takýchto psov a mačiek a oni ich budú na vlastné náklady odchytávať (tie si potom môžu vymáhať od majiteľa zvieraťa prostredníctvom súdu napríklad), avšak pri nedostavení sa uspokojivých výsledkov musí nasledovať postih prevádzkovateľa, či iné riešenie, také aby sa dostavil želaný výsledok.
<br/>
<br/>5. ku kreténom (to sú u Vás tí, čo zastrelia nejakého toho psa): ak si pozriete gaussovu krivku, naštudujete si ju a aplikujete na ľudskú populáciu zistíte, že väčšina populácie je šedý priemer, kde sa na oboch koncoch vyskytujú určité málo početné skupiny jedincov, ktorí sa vymykajú tomuto priemeru. Zákonom stanovené kritériá, kto môže získať poľovný lístok aj zbrojný preukaz, by mali zabrániť, aby ich získali osoby, ktoré sú nespoľahlivé a podobne. O tomto môžme viesť diskusiu, bez miešania odstrelu psov a mačiek. Ak poznáte prípady, kedy bol porušený zákon tak to oznámte príslušným orgánom nech to riešia. Prípadne môžete bojovať za sprísnenie pravidiel, ale písanie o tom ako si každý poľovník zvyšuje svoje ego, či sa ukája odstrelom je dosť primitívne a povrchné. Proti tomuto argumentu hovorí napríklad aj to, že pes, či mačka nie je ekonomicky, trofejovo ani inak významný úlovok (to znamená že mäso takto usmrtených zvierat nekonzumujeme, nepredávame ho, nie je z nich žiadna trofej, ktorú si môžme zavesiť nad krb a podobne). Keby išlo iba o ukájanie a zvyšovanie ega prostredníctvom streľby tak sa môže realizovať odstrelom inej zveri (napríklad líšky a podobne), ktorá by určite nebola tak spoločensky kontroverzná a bol by pokoj.
<br/>
<br/>V prípade potreby reagovať na môj príspevok, poprosím reagujúcich o vecné argumenty bez osobných urážok, osočovania a invektív. Tak isto nemám za potreby porovnávať svoje IQ, dosiahnuté vzdelanie či spoločenský status s prípadnými oponentami.