Serióznej reakcie ( z ktorejkoľvek strany) sa nedočkáme určite. Nebol som na týchto stránkach už dosť dlho, vidím, že to trošku ožilo. Hlavne zásluhou "papa", s ktorým jednoznačne súhlasím. Svoje pochybnosti o prijatí dobrého zákona som vyjadril ešte v roku 2007, 08, ale aj predtým a výsledok sa mi potvrdil. Mám silný pocit, že tu ktosi veľmi chce, aby tento nový zákon (podľa mňa bude schválený) nefungoval. Jeho konštrukcia je presne taká, aby rok po jeho schválení sa mohlo povedať: veď bola daná možnosť, funkcionári SPZ sami tvrdili, že sa zrodil moderný proeuropsky poľovnícky zákon, ktorý umožňuje to, to..... Hlavne vinou poľovníkov ho nie je možné uplatniť v praxi, pretože tí negatívne ovplyvňujú vlastníkov, nemožno uzavrieť x poľovných revírov, nemožno sa dohodnúť na tom, na tom atď. A keďže sa nedá podľa neho postupovať, tak treba prijať taký aby .....
<br/>Odbočím. Dávno som tvrdil, že komunizmus v našej krajine padol preto, lebo jeho predstavitelia nepočúvali hlas krčmy. Tam by sa veľa dozvedeli a keby sa boli riadili aspoň zčasti tým o čom sa tam hovorilo, nemuseli dopadnúť takto. Dnes, v čase búrlivého rozvoja informačných technológii, tí ktorí riadia spoločnosť, prijímajú zákony, ani nemusia chodiť po krčmách. Stačí sa venovať takýmto fóram ako je tento na internete a môžu si urobiť o tom obraz. Oni však neurobia ani to. Naopak ešte sami bránia väčšej informovanosti pospolitých poľovníkov. Je mi ťažko odhadnúť percento poľovníkov, ktorí majú prístup k informáciám na internete, ale nejako významné nebude, preto si myslím, že rozhodujúcu úlohu tu mali zohrať okresné či regionálne organizácie SPZ. Nestalo sa. Bohužiaľ aj tu sú ľudia vo funkciách, ktorí sa riadia pokynmi straníckych centrál.
<br/>Vždy som tvrdil, že zákon ku ktorejkoľvek oblasti života musia tvoriť ľudia - odborníci, ktorí v tejto oblasti pracujú, zaoberajú sa ňou. Nemôžu predsa železničiari pripravovať zákon o zdravotníctve a naopak. Samozrejme, že ten zákon musí mať aj nejaký politický rozmer s poukazom na skutočnosť, že u nás je zákonodarným orgánom zoskupenie politických strán a nie odborníkov. Príprava zákona v tak špecifickej oblasti, akou poľovníctvo rozhodne je, mala podľa mňa prebiehať trochu odlišným spôsobom. Dieľňu ministerstva pôdohospodárstva, resp. ústredia slovenského poľovníckeho zväzu rozhodne nemôžeme považovať za dieľňu špičkových odborníkov, ktorá je schopná vyriešiť všetky problémy a navrhnúť znenie zákona, s ktorým budú všetci spokojní. To sa samozrejme nikdy nedalo ani nebude dať, ale domnievam sa, že v každom prípade bolo treba umožniť, aby podnety išli zdola - od radových poľovníkov, lesníkov, lesníckych či poľovníckych organizácií, národného lesníckého centra, rezortných odborníkov, cibriť ich, viesť o nich polemiku vo zväzovom časopise, učesávať, hľadať kompromisy, východiská - všetko v záujme zachovania toho čo máme a jeho zveľaďovania.
<br/>Viem, že hovorím všeobecne, citím však, že už je neskoro vracať sa k tomu a preto som aj skeptický....
<br/>Ešte jedna poznámka k úvahám myslím "papa": v časti, kde sa dotýka otázky vlastníctva k zveri - ak patrí štátu, tak potom prečo tam montovať vlastníka poľovného pozemku. Chcem len povedať, že to isté platí aj v prípade škôd spôsobených zverou. Živá zver nepatrí užívateľovi revíru, iba ulovená, ulovená však žiadnu škodu spôsobovať nemôže. Užívateľovi pozemku však užívateľ revíru musí hradiť škody spôsobené živou zverou, ktorá patrí akože štátu. Vnímam to ako paradox súčasnej, ale aj navrhovanej úpravy ale čo už. Vtiahnutie vlastníka pozemku do poľovníckého práva formou ako to urobil zákon 99/1993 Z.z. a súčasný návrh nie je podľa mňa dobrým riešením. Vedel by som si predstaviť lepšie, k takému však dnes nie je ani politická vôľa a niet na to ani peňazí.