Tak máme v parlamente návrh zákona... Čím to bude, že je okolo neho také ticho? Vzhľadom na celospoločenský dopad by som predpokladal, že vedenie SPZ bude iniciovať mediálnu propagandu, aký úspech sa dosiahol. Nejaké tie televízne diskusie v priamom prenose, alebo niečo podobné. Opak je však pravdou. Všade ticho. Teda okrem už známych právd o dobrých kompromisoch... Myslím, že poľovnícka verejnosť sa akosi nechce dať presvedčiť o tom, že nebude poľovnícka. Nechce sa im uveriť, že ich volení zástupcovia od úrovne okresov by nedali vedieť, že sa chystá čosi, čo vyženie z revírov tisíce poľovníkov, ktorí budú dobrí už len tak do pohonu bez flinty. Nechce sa im uveriť, že to bude také jednoduché, že poľovníckemu raju v strede Európy odzváňa. Nechce sa im uveriť, že práve o ich revír by mal niekto až taký záujem. Nuž ale treba prerozdeliť revíry. Na tom sa zhoduje parlamentná väčšina vrátane opozície. Treba dať poľovníctvu novú, európsku tvár. V preklade to znamená vrátiť sa o 50-60 rokov späť. Čo také inovácie prinášajú, stačí sa pozrieť do štátov okolo nás. Nie som síce odborník, ale pokrok - rozvoj - vyzerá veru ináč.
<br/>
<br/> Zaráža ma však konanie vrcholových funkcionárov SPZ. Zjavne konajú v duchu rozvracania SPZ. Spomeňte si na dve po sebe idúce kauzy. Kopovy naposledy. Ale na iných frontoch absolútny pokoj, tiež nazývaný nečinnosť. Jediné, čo funguje, je šírenie dobrých správ o zákone. A pritakávanie okresov, rady. Uvidíte, ako budú za chvíľu zalamovať rukami, že oni za nič nemôžu. Som aj zvedavý na techniku prevodu majetku spz, včetne okresov do komory. A vôbec nikoho nebude trápiť, že komora sa vybuduje na našom majetku, na ktorý sme sa poskladali a brigádnicky vybudovali. Alebo si myslíte, že niekto ho prerozdelí tam, kde patrí, medzi poľovné združenia?
<br/> Pokukajte v zákone, ako je nastavené správanie sa majetku štátu. Nijako, teda bude len na rozhodnutí správcov majetku. A parametre tvorby revíru dávajú tušiť, ako sa bude rozhodovať. Nie je náhodné, že sa ani nediskutovalo o inej forme tvorby revírov.
<br/> Je naprosto zrejmé, že tu ide o mocenský boj, o zadupanie do prachu tých, ktorým sú ešte blízke nejaké ideály a právo, tých, ktorí dali formu aj obsah doterajšieho stavu. Je to len bezočivé napåňanie cieľa - čo najviac získať pre seba a ,,kamarátov,,. Kamarátov poznáte podľa toho, že z toho profitujú. Uvidíte koľko nových nájomcov revírov naraz bude. A koľko profesionálnych psovodov a honcov... ozaj, a dumali ste nad tým, prečo sa ruší povinný počet psov v revíri? Z praktických dôvodov. Akoby trojčlenná poľovná spoločnosť mala chovať a starať sa napr. o 15 psov? Uznáte, že to nejde. A preto na tom ani trebárs taký kontrolný orgán, akým nepochybne lesný úrad je, netrval a ani to nekontroloval. Alebo áno? Žeby?
<br/> A akosi mi nevie dať nikto odpoveď na otázku, prečo si platíme taký aparát odborníkov, trebárs na ústredí, keď jeho cieľavedomá činnosť smeruje k zrušeniu SPZ? Hooop, predsa len ide pokrok... myslím, že sa hovorí o internetovom prepojení oko a rgo s ústredím už tento rok. Logicky vyvstáva otázka, načo to je zanikajúcemu SPZ? Asi sa ráta s tým, že to prevezme komora. Nuž ale prečo máme financovať komoru? A z našich peňazí? Nie je to divné? A vlastne kto dal komu mandát rozvracať svojou činnosťou SPZ? ,,Hlavné smery činnosti schválené po IX. sneme SPZ,, nedávajú nikomu mandát konať proti záujmom SPZ, dokonca verejne hovoriť o jeho zániku. Čože hovoriť, ale konať! Nie je to náhodou konanie hodné pozornosti disciplinárnych orgánov?
<br/> Alebo nový model poriadania poľovníckych dní poľovníckou spoločnosťou. Pozvánku nájdete na úvodnej stránke PIDu. To, že sa na to podujala, je vo všetkej úcte počin hodný uznania. Avšak už spôsob financovania je podivný. Každý člen okresnej organizácie povinne prispieva piatimi eurami. Tamojšia okresná organizácia má odhadujem cca 1300-1500 členov. Ale má sa týkať aj dvoch ďalších okresov. Takže doteraz výsostnú záležitosť spz-teda prezentáciu našej činnosti si za státisíce korún kupujeme u súkromnej spoločnosti ako službu? A aby nebolo toho dosť, tak neprispenie je pod hrozbou až vylúčenia z spz, samozrejme v zmysle stanov. Tých istých, ktorými sa oháňa prezídium pri kopoviaroch. Nie len ja to chápem aj v širších súvislostiach. Napriek tomu doporučujem zúčastniť sa, prezident spz to príde zahájiť, možno sa vám podarí s ním aj vymeniť slovko, dve. Napíšte potom, čo ste sa dozvedeli.
<br/> A ešte čosi. Nie je mi celkom jasné, prečo nie sú zverejňované správy zo zasadnutia jednotlivých orgánov spz. Potom sú kadejaké šuškandy... vraj preto, aby sa mohli podľa potreby zmeniť, alebo úplne zrušiť. Alebo sú to tajomstvá pre naše precitlivelé duše naprosto nevhodné. Je naozaj pravda, že takouto cestou sa mala zrušiť aj spolupráca PIDu s SPZ, pretože je rozvračacské? Aj také uznesenie je údajne prijaté, ale ako vravím, je to šuškanda. A pritom stačí tak málo: zverejniť uznesenia. Alebo o práci našich orgánov nám neprislúcha byť informovaní?
<br/> Pre porovnanie som nakukol do tzv. Simonovho návrhu zákona - to je ten, čo bola k nemu petícia - a napodiv po malých úpravách je ďaleko prijateľnejší ako ten súčasný. Čím to len bude, že sa nezdvihla taká vlna odporu?
<br/> Ale čo je najdôležitejšie, parlament zasadá, návrh zákona má byť definitívne odklepnutý, a do platnosti má prísť od 1.6.2009. Nuž páni ,,ľudoví,, poľovníci, prajem Vám, aby sa vašich revírov zmeny nedotkli. Ale celé to má aj pozitívnu stránku: zlacnejú použité poľovné zbrane, verte mi. Naraz ich budú tisíce nepotrebných. Llen som neprišiel zatiaľ na to, kto ich bude kupovať.